Vodeći kineski proizvođač ASIC rudarske opreme Bitmain je navodno obustavio svoje rudarske operacije u Rockdale-u, saopštava “Texas Public Radio” 10. januara. Rockdale se nalazi u okrugu Milam, istočno od Austina, u američkoj državi Teksas.

Stiv Jang, sudija okruga Milam, izdao je saopštenje u kojem se navodi da su svi radnici Bitmain-a, osim dva inžinjera i direktora ljudskih odnosa, otpušteni i da su sve operacije obustavljene.

Prema navodima iz članka, Jang je kasnije izjavio da mu je kompanija rekla da će Bitmain smanjiti svoje operacije umesto da ih obustavi, radeći sada sa samo pet radnika umesto 15. Jang je navodno izjavio:

“Do sada su potrošili milione kako bi renovirali svoje zgrade. [...] Rečeno mi je da već postoji 7.000 ili 8.000 servera.”

Prema pomenutom članku, Jang je kao razlog za nove - manje ambiciozne - planove naveo kolaps cene bitkoina (BTC). Zastupnik Bitmain-a je izjavio:

 

“Tim korigovane veličine u Rockdale-u sada ima stručnost da ponovo pokrene projekat u manjem obimu u bilo kom trenutku. Bitmain bi želeo da poveća operacije sporijim tempom i na osnovu tržišnih uslova.”

Jang je navodno izjavio da se Bitmain obavezao da će zaposliti lokalno stanovništvo i da je insistirao na plaćanju poreza za školski okrug. Prema članku, ostaje pitanje vezano za desetogodišnju poresku olakšicu za poreze okruga na stvarnu i ličnu imovinu.

Kako je Cointelegraph izvestio avgusta prošle godine, Bitmain je planirao da izgradi blokčein centar podataka u vrednosti od 500 miliona dolara, kao i centar za rudarenje u Teksasu kao deo svog proširenja na američko tržište.

Mediji su nedavno objavili da je Bitmain planirao da otpusti zaposlene sa raznih projekata.

U decembru 2018. godine, objavljeno je da su Bitmain i vodeća kripto berza Huobi navodno potvrdili planove za otpuštanje radnika.

Takođe, nekoliko kineskih komentatora je takođe tvrdilo da je Bitmain otpustio čitav tim bitkoin keš (BCH) developera. U decembru, pojavile su se vesti da Bitmain zatvara svoj razvojni centar u Izraelu i da otpušta lokalne radnike.

 

Pripremio: Marko Mihajlović