Izvršni direktor hardverskog giganta za proizvodnju rudara za kriptovalute, Bitmain, Đihan Vu potvrdio je da je “otvoren” za sprovođenje inostranih Prvobitnih javnih ponuda (IPO), izveštava Blumberg, 7. juna.

Govoreći u intervjuu u Hong Kongu, Vu, koji tvrdi da poseduje do 28% Bitmain-a sa sedištem u Kini, rekao je da bi IPO u  regionu - ili bilo kom tržištu čije su deonice izražene u američkim dolarima - bio povoljan kao sredstvo za omogućavanje ranih sponzora koji bi uložili keš u fondove.

Potencijalni potez bi oponašao Canaan, jednog od glavnih konkrenata firme, koji je, prošlog meseca,  objavio svoju nameru za pokretanjem IPO-a.

Canaan zauzima oko 15% tržišta čipova za rudarenje Bitkoina, dok je Bitmain-ov udeo i dalje najveći i pokriva 75%. “Bitmain se veoma trudi da održi svoju prednost”, rekao je Vu za Blumberg.

Ukoliko bi to zaživelo, kompanija bi mogla da privuče značajnu procenu od investitora iz Hong Konga, zbog prednosti koju ostvaruje preduzimanjem prvog koraka ka inovacijama, dodao je za Blumberg analitičar Mizuho Securities Asia, Kevin Vang. “oni će ostvariti premiju za svoju procenu, jer ima vrlo malo drugih opcija”, rekao je. “Ali održivost poslovanja je pod znakom pitanja.”

Rudarenje Bitkoina ostaje industrijski sektor koji podrazumevavelike troškove. U maju je Cointelegraph izveštavao o istraživanju koje je zaključilo da će rudarenje kriptovaluta trošiti 0,5% ukupne svetske energije, do kraja 2018. godine.


Pripremila: Kristina Ristin