Rudarenje kao izvor prihoda

Trenutni pad cena na tržištu kriptovaluta odražava se i na nisku profitabilnost kopanja. Olakšavajuća je okolnost što je i cena opreme pojeftinila, a moguće je obezbediti i veće količine nego uobičajno. Kao alternativu manje rizičnoj investiciji u opremu za rudarenje sastavljenu od grafičkih kartica predstavićemo i specijalizovane uređaje u vidu ASIC (Application-specific integrated circuit) majnera, pomenućemo nagoveštaje mogućih performansi nove serije Nvidia RTX kartica i najave eventualno dominantnog povratka FPGA (Field-Programmable Gate Array) čipova na majning scenu. Pa da počnemo.

Potencijalni prihodi od rudarenja ASIC-om

Budući da su dizajnirani sa specifičnom namenom da obavljaju kalkulacije samo na jednom algoritmu ASIC čipovi su veoma dominantni u rudarenju kriptovaluta. Većina valuta koje su bile najisplativije za GPU rudarenje (zCash, Ethereum, itd.) sada se kopaju i sa ASIC majnerima, koji su takođe uspeli da probiju i većinu takozvanih "ASIC-otpornih" algoritama. U praksi prednost ASIC majnera je da su mnogo lakši za korišćenje u odnosu na GPU rigove koji zahtevaju dosta znanja u oblasti podešavanja softvera i sastavljanja grafičkih komponenti.

Osim njihove efikasnosti u obavljanju kalkulacija i relativno lakog korišćenja treba pomeniti i solidan nivo buke i toplote koji uglavnom proizvode kao i eventualne poteškoće usled kupovine ili uvoza ovakvih uređaja zbog njihove neodređene klasifikacije. Što se tiče potrošnje električne energije postoje i veći i manji potrošači u zavisnosti od proizvodne arhitekture čipa odnosno mogućnošću proizvođača da plasira snažan i štedljiv proizvod. Grafičke karte na drugoj strani imaju prednost zbog mogućnosti kopanja više različitih valuta, a ako kojim slučajem postanu neefikasne u kopanju uvek mogu naći primenu u klasičnim računarima što im donekle čuva tržišnu vrednost. Postoji takođe i argument da ASIC čipovi ne doprinose decentralizaciji, što je jedno od glavnih načela kriptovaluta i veliki je problem za vlasnike ovih uređaja ukoliko proizvođači puste u opticaj ogroman broj novih uređaja u prodaju čime se podiže težina kopanja i smanjuje profitabilnost ukoliko se cena valuta ne poveća, a postoji i opasnost da forkovanjem od strane razvojnih timova valuta algoritam nije više kompatibilan sa ASIC majnerom. Svi ovi faktori ne mogu dati tačnu prognozu koliko će ovakva investicija biti isplativa, to uglavnom zavisi od kretanja cena na tržištu valuta i količinom majnera u opticaju, a na kupcima je da se odluče za “stabilniju” ili “rizičniju” opremu.

Trenutni pregled na tržištu ASIC majnera i njihove isplativosti:

Izvor: buriedone.com

U analizi kalkulacija se ističu modeli proizvođača Bitmain Z9 mini kao i Innosilicon A9 model namenjeni za Equihash algoritam čija je najvrednija valuta ZCash. Periodi za povratak investicije su trenutno oko 4-5 meseci što ih preporučuje kao najisplativije uređaje za majning na tržištu.

Trenutni pregled na tržištu grafičkih karti za majning i njihove isplativosti:

* kolona 1 – predstavlja rig sa 8 kartica (zbog najefikasnije iskorišćenosti hardvera) klasifikovan prema seriji grafičke karte

* kolona 2 – valuta koja se kopa (ETH i ETC su trenutno lideri zbog ukupne tržišne vrednosti)

* kolona 3 – trenutna i potencijalna dnevna zarada prema trenutnoj i najvišoj ceni valute

* kolona 4 – brzina kopanja tj. hešrejt izražen u mh/s

* kolona 5 – potrošnja struje u kW/h

* kolona 6 – okviran period povratka investicije prema trenutnoj i najvećoj ceni valute koja se kopa

Analiza kalkulacija:

Prema trenutnoj tabeli najisplativija grafička karta je AMD Radeon RX 570 čijom upotrebom se uložena investicija može otplatiti u periodu od 6-26 meseci u zavisnosti cene valute koja se kopa.

Za dugoročno kopanje preporučuju se ETH i ETC zbog svog potencijala i ogromne ukupne tržišne vrednosti.

Kao eksperimentalni pokušaj može se probati sa kopanjem valuta: MOAC i DBIX koje u budućnosti mogu da dobiju dosta na vrednosti.

Potencijalna isplativost Nvidia RTX serije kartica

Na tabeli su prikazane nezvanične performanse nove serije Nvidia RTX grafičkih kartica. Prema ovim podacima RTX 2070 kartica bi mogla biti najisplativiji izbor za rudarenje itirijuma gde bi se uložena investicija povratila za oko 18 meseci, tako da sa nestrpljenjem čekamo njihovo zvanično testiranje.

Trejdnig saveti za majnere - analiza cene: ETH/USD

Itirijum ne učestvuje u trenutnom povlačenju. Čak nije uspeo da se probije iznad 20-dnevne EMA linije, što ukazuje da kupci nisu zainteresovani da ulažu u ETH.

20-dnevna EMA linija je skoro poravnata, ali je 50-dnevna i dalje nagnuta. Trend će ostati u padu sve dok se ETH/USD par bude trgovao ispod linije trenda i 50-dnevne SMA linije.

Saćekaćemo da kriptovaluta formira pouzdan set za kupovinu pre nego što sugeriše bilo kakvu trgovinu u njemu.

Signali tehničkih indikatora:

Glavni nivo podrške - 265 dolara

Glavni nivo otpora - 285 dolara

Novosti na tržištu opreme za rudarenje - FPGA Mining:

Sledeća alternativa ASIC i GPU majnerima su FPGA uređaji koji mogu ponovo postati efikasni u rudarenju ako se razvije mogućnost njihove upotrebe na nekim od vodećih kriptovaluta. Za sada su se pojavile glasine o navodno visko isplativim karticama kompanije Xilinx koje na ethash algoritmu dostižu neverovatnih 1915 Mh/s. Kao i uvek sačekaćemo detaljnije testove i videti o čemu se tu zapravo radi. Za sada je sigurno da 2018. godina donosi nove izazove za rudarsku zajednicu.

Saveti za početnike:

Prema trenutnoj situaciji u ekosistemu kriptovaluta izdvajamo nekoliko bitnih saveta:

  • usled korekcije tržišta poželjno je razmotriti investicije u kupovinu kriptovaluta zbog njihovih niskih cena
  • prihod od majninga bi trebao da se sačuva dugoročno za eventualni sledeći skok cena na tržištu
  • ukoliko se počinje sa investiranjem u majning opremu treba razmotriti i GPU rigove i ASIC majnere