Stavovi i mišljenja su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph-a. Svako ulaganje ili trgovina podrazumevaju rizik, trebalo bi da sprovedete sopstveno istraživanje prilikom donošenja odluka.

 

Piše: Goran Ševaljević

 

Rudarenje kao izvor prihoda

Usled ubrzanog razvoja decentralizovanih sistema plaćanja tj. kriptovaluta već neko vreme aktuelna su investiranja u opremu za obavljanje kriptografskih kalkulacija popularno nazvanim majning, rudarenje ili kopanje. Osim same opreme najvažniji resurs je povoljna cena električne energije. U Srbiji su u proteklom periodu bila izuzetno popularna ulaganja u majning farme s obzirom na relativno jeftinu cenu struje i solidnu računarsku obrazovnost stanovništva.

Nakon što smo obezbedili opremu i adekvatnan prostor za razvoj čitavog ekosistema, važno je da otvorimo nalog na regulisanoj menjačnici, pratimo specijalizovane izvore informisanja poput internet portala i čestih događaje na temu razvoja ove oblasti. Osim samog plaćanja ili razmene vrednosti, blokčein tehnologije i kriptovalute omogućavaju unapređenje u velikom broju prioritetnih oblasti poslovanja pa čak i u državnim upravama i institucijama.

Rudarenje kriptovaluta, osim što održava decentralizovane mreže za transfer vrednosti, može lako prerasti u globalni sistem za sve vrste evidencija, sigurnosnog skladištenja podataka, a može takođe i po prvi put u istoriji civilizacije putem verifikovanja informacija doprineti da neki podatak postane apsolutna istina kao što bi to npr. indentifikacioni dokument ili novac kao sredstvo razmene i skladišta vrednosti trebao da bude. Trenutno pored prihoda od rudarenja dosta interesovanja privlači i berzanska trgovina kripovaluta, implemtiranje ovakvih sistema plaćanja u raznim oblastima poslovanja kao npr. u bankarstvu ili onlajn prodaji, kao i finasiranje projekata putem ICO fondova.

Pored programerskih timova određenih valuta, kompanija i zajednice korisnika, na sam razvoj ove tehnologije i cenu efikasnosti i profitabilnosti uticaće i odluke institucija i nadležnih regulatornih tela. Za standardizaciju i omasovljenje bitna je podrška korisnika kompanijama i projektima koji pružaju kvalitene i transparentne usluge i koje drže do unapređenja postojećih infrastruktura poštujući pritom regulatorne okvire. Do tada treba dosta poraditi na polju edukacije i približavanju tradicionalnom načinu poslovanja i institucijama.

Trenutni pregled tržišta opreme za rudarenje i njihove isplativosti izgleda ovako:

grafičke karte        valute    t/p zarada    hashrate  p. struje    okvirni period otplate

AMD RX 570 x8      ETH    6,4e/19,2e      225    ~1kW/h        18 meseci/6meseci

AMD RX 580 x8      ETH    6,8e/20.4e      240    ~1.25kW/h   20 meseci/7 meseci

nVidia p106 x8        ETH    5,3e/16e         184    ~900kW/h    20 meseci/7 meseci

nVidia p104 x8        ETH    8,8e/26,5e      310    ~1,5kW/h     21mesec/7 meseci

nVidia 1070ti x8     LUX     7,8e/23,4e       105    ~1,7kW/h     23 meseca/9 meseci

nVidia 1080ti x8     ETH    12,4e/37,2e      440    ~2kW/h        27 meseci/9 meseci

* kolona 1 – predstavlja rig sa 8 kartica (zbog najefikasnije iskorišćenosti hardvera) klasifikovan prema seriji grafičke karte

* kolona 2 – valuta koja se kopa (ETH i ETC su trenutno lideri zbog ukupne tržišne vrednosti)

* kolona 3 – trenutna i potencijalna zarada prema trenutnoj i najvišoj ceni valute

* kolona 4 – brzina kopanja tj. hešrejt izražen u mh/s

* kolona 5 – potrošnja struje u kW/h

* kolona 6 – okviran period povratka investicije prema trenutnoj i najvećoj ceni valute koja se kopa

Analiza kalkulacija

Prema trenutnoj tabeli najisplativija grafička karta je AMD Radeon RX 570 čijom upotrebom se uložena investicija može otplatiti u periodu od 6-18 meseci u zavisnosti cene valute koja se kopa.

Za dugoročno kopanje preporučuju se ETH i ETC zbog svog potencijala i ogromne ukupne tržišne vrednosti.

Kao eksperimentalni pokušaj može se probati sa kopanjem valuta MOAC i DBIX koje u budućnosti mogu da dobiju dosta na vrednosti.

Trejdnig saveti za majnere - analiza cene: ETH/USD

Bikovi nisu uspeli da poguraju cenu još više na gore, nakon što su probili 20-dnevnu EMA liniju 7. jula. Neuspeh itirijuma da krene na gore privukao je prodaju, što je rezultiralo padom ispod 20-dnevne EMA linije i podrške na nivou od 450,1 dolara.

Grafikone za analizu preuzet sa TradingView

Sledeća podrška je na nivou od 404,99 dolara. Ukoliko se i ovaj nivo probije, ETH/USD par bi mogao da padne na kritičnu podršku na nivou od 358 dolara.

Kriptovaluta će ući u pozitivan trend ukoliko se popne iznad 500 dolara. Sačekaćemo proboj pre nego što predložimo bilo kakvu kupovinu.

Novosti na tržištu opreme za rudarenje

Za naredni period najinteresantija je najava nVidia GTX 1180 kartice koja moze biti odličan izbor za rudarenje ukoliko ostvari neke predviđene performanse koje bi bile idealne za rudarenje itirijuma.

Trenuti period otplate uloženih sredstava bi bio oko 12 meseci što bi ove kartice činilo najisplatljivijom investicijom. Videćemo šta će prvi testovi pokazati.

Saveti za početnike

Pri sastavljanju opreme za rudarenje tj. konkretno rigova sa grafičkim kartama treba imati u vidu nekoliko bitnih stavki:

  • maksimalna brzina obavljanja kalkulacija tj. hešrejta (hashrate)
  • maksimalna iskorišćenost osnovnih komponenti kao što su matična ploča i napajanje
  • optimalna potrošnja el. energije, stabilna internet konekcija kao i adekvatan prostor za skladištenje opreme
  • podešavanje sistema za stabilan rad i odabir najisplativije valute
Goran Ševaljević je pionir u svetu kriptovaluta i angažovani član kripto zajednice u Srbiji. Bavi se: pružanjem usluga vezanih za profesionalno poslovanje u oblasti kriptovaluta, trejding kursevima i konsalting uslugama.