Blokčein bi mogao da omogući stvaranje ekonomije bez granica, izjavio je Silvio Mikali, profesor na Tehnološkom Institutu u Masačuses (MIT), u intervjuu za Blumbergov Daybreak Asia 21. januara.

Govoreći u emisiji, Mikali je istakao tri glavna svojstva blokčein sistema koji moraju istovremeno funkcionisati kako bi se omogućila inkluzivnija ekonomija bez granica - sigurnost, decentralizacija i skalabilnost. Prema MIT profesoru inžinjerstva, sve do nedavno, samo dva od tri svojstva mogla su se postići istovremeno.

Na pitanje o skalabilnosti, Mikali je naglasio da decentralizovanom sistemu zaista treba superiorna tehnologija da bi se obezbedio isti nivo učešća i poverenja koji uživaju centralizovani sistemi.

Na pitanje o kršenju bezbednosti u blokčein sistemima, Mikali je izjavio da su centralizovani sistemi podložniji hakerskim napadima, ukazajući na učestalost povreda bezbednosti i privatnosti koje se ponavljaju između centralizovanih institucija različitih vrsta.

Profesor je izrazio optimizam u vezi sa bezbednošću blokčeina, ističući nivo sigurnosti ugrađenog u koncept sistema od poverenja:

“Samo pravi decentralizovani sistem, u kome je moć zaista toliko raširena da će u suštini biti praktično nemoguće napasti ih sve i kada ne morate da verujete ovom ili onom određenom  nodu, doneće bezbednost koja nam zaista treba i koju zaslužujemo.”

Nedavno je grupa vodećih američkih univerziteta, uključujući MIT, Univerzitet Stenford, kao i Univerzitet Kalifornije, Berkli, objavila pokretanje Unit-e, kripto projekat koji se promoviše kao “globalna skalabilna i decentralizovana mreža plaćanja”.

Ranije u januaru, MIT Technology Review je objavio članak u kojem se navodi da će 2019. godina postati godina kada će se blokčein tehnologija konačno normalizovati.

 

Pripremio: Marko Mihajlović