Profesor Kristijan Katalini sa MIT-a radi na Fejsbuk koin

Profesor Kristijan Katalini sa Masačusetskog tehnološkog instituta trenutno ne predaje jer radi na razvoju Fejsbuk novčića, izveštavaju kriptovesti Coindesk 3. maja.

Prema izveštaju, dva anonimna izvora otkrili su Coindesk-u saradnju između Katalinija i Fejsbuka. Katalini - profesor za razvoj karijere na MIT-u - jedan je od najuticajnijih istraživača u oblasti token ekonomije. Katalini je nedavno sastavio izveštaj sa Džošuom Gansom - profesor sa Univerziteta u Torontu - koji se bavi ICO projektima i vrednostima različitih tokena.

Ranije ove nedelje, pojavile su se vesti da vodeća društvena mreža Fejsbuk traži investicije u vrednosti od milijardu dolara za njenu kriptovalutu. Izveštaj da Fejsbuk “istražuje” stvaranje sopstvenog tokena pojavio se prvi put u maju prošle godine.

Krajem 2018. godine, Blumberg je saopštio da kompanija stvara kripto za svoje korisnike na WhatsApp platformi. Zatim u februaru, izveštaj New York Times-a tvrdio je da se Fejsbuk “nada da će uspeti u oblastima gde je bitkoin doživeo neuspeh” sa svojim tajnovitim kripto projektom.

U vreme pisanja, Fejsbuk i Katalini nisu odgovorili na zahtev Cointelegraph da komentarišu razvoj događaja.

Kao što je Cointelegraph prethodno saopštio, Katalini je jedan od vodećih istraživača u bitkoin projektu MIT-a, koji je prikupio 500.000 dolara kako bi podelio bitkoin u vrednosti od 100 dolara svim studentima na MIT-u 2014. godine.

U aprilu, Cointelegraph je objavio analizu o učestvovanju vodećih društvenih mreža poput Fejsbuka, Tvitera i Telegrama u kripto prostoru.

 

Pripremio: Marko Mihajlović