Profesor Kristijan Katalini sa Masačusetskog tehnološkog instituta trenutno ne predaje jer radi na razvoju Fejsbuk novčića, izveštavaju kriptovesti Coindesk 3. maja.

Prema izveštaju, dva anonimna izvora otkrili su Coindesk-u saradnju između Katalinija i Fejsbuka. Katalini - profesor za razvoj karijere na MIT-u - jedan je od najuticajnijih istraživača u oblasti token ekonomije. Katalini je nedavno sastavio izveštaj sa Džošuom Gansom - profesor sa Univerziteta u Torontu - koji se bavi ICO projektima i vrednostima različitih tokena.

Ranije ove nedelje, pojavile su se vesti da vodeća društvena mreža Fejsbuk traži investicije u vrednosti od milijardu dolara za njenu kriptovalutu. Izveštaj da Fejsbuk “istražuje” stvaranje sopstvenog tokena pojavio se prvi put u maju prošle godine.

Krajem 2018. godine, Blumberg je saopštio da kompanija stvara kripto za svoje korisnike na WhatsApp platformi. Zatim u februaru, izveštaj New York Times-a tvrdio je da se Fejsbuk “nada da će uspeti u oblastima gde je bitkoin doživeo neuspeh” sa svojim tajnovitim kripto projektom.

U vreme pisanja, Fejsbuk i Katalini nisu odgovorili na zahtev Cointelegraph da komentarišu razvoj događaja.

Kao što je Cointelegraph prethodno saopštio, Katalini je jedan od vodećih istraživača u bitkoin projektu MIT-a, koji je prikupio 500.000 dolara kako bi podelio bitkoin u vrednosti od 100 dolara svim studentima na MIT-u 2014. godine.

U aprilu, Cointelegraph je objavio analizu o učestvovanju vodećih društvenih mreža poput Fejsbuka, Tvitera i Telegrama u kripto prostoru.

 

Pripremio: Marko Mihajlović