Grupa istraživača sa vodećih univerziteta u SAD je najavila puštanje u rad “globalno skalabilne decentralizovane mreže plaćanja”, navodi se u saopštenju za medije objavljenom 17. januara.

Razvoj kriptovalute “Unite-e” finansira se od strane Distributed Technologies Research (DTR) - neprofitne organizacije sa sedištem u Švajcarskoj, čije je zvanično puštanje u rad najavljeno u saopštenju za medije 18.  januara.

DTR uključuje istraživače iz sedam najvećih američkih univerziteta, uključujući MIT, Stanford, Univerzitet u Kaliforniji, Berkli, prenosi Blumberg.

Organizacija je, kako se izveštava, dobila podršku od blokčein investicionog fonda Pantera Capital-a.

Glavni tim koji razvija Unit-e je lociran u Berlinu i tu rade inženjeri distribuiranih sistema i inženjeri otovrenog koda.

Džoji Krug, član saveta DTR fondacije i direktor za investicije u Pantera Capital-u, tvdi da “nedostatak skalabilnosti usporava usvajanje kriptovaluta”.

DTR planira da pokrene Unit-e u drugoj polovini ove godine. Iz organizacije su rekli novinarima da je njihov cilj da mogu da obrade 10.000 transakcija u sekundi.

Kapacitet bitkoin (BTC) Lightning Network-a (LN) je 23. decembra premašio 2 miliona dolara, gde nodovi koji podržavaju LN mogu da obrade 496,8 BTC-a. S tim u vezi, broj kanala koji povezuje nodove je značajno porastao po prvi put u prethodnih dva meseca i bilo je 14.352 jedinstvena kanala do kraja 2018.

U oktobru 2018. godine, Depository Trust & Clearing Corporation je objavila istraživanje koje je pokazalo da je blokčein tehnologija dovoljno skalabilna da podrži dnevni obim trgovanja na američkom tržištu kapitala.