Svet će uskoro imati međunarodnu kriptovalutu kao odgovor na pojavu bitkoina, prenosi Volstrit Žurnal. Priča se pojavljuje kao odgovor na nedavne komentare Kristin Lagard, šefice MMF-a.

Globalna pomama za digitalnim valutama

Nedavne najave vlade u Dubaiju u vezi sa namerom da kreira državnu kriptovalutu ne bi trebalo da bude iznenađenje. Nedavne vesti ukazuju na to da veliki broj bankara anonimno podržava izdavanje novčića od strane države. Popularnost blokčeina se ne smanjuje.

Decentralizovana centralnost?

Teškoća sa globalnom digitalnom valutom je faktor centralizacije. Ono što je najprivlačnije kod kriptovaluta kao što je bitkoin jeste decentralizovani protokol, stvarajući zaista slobodno tržište gde se vrednost zasniva isključivo na konsenzusu bez određivanja cene.

Globalizovana digitalna valuta bi zahtevala od MMF-a da popravi i reguliše vrednosti kako bi se upravljalo tokovima novaca u različitim zemljama sveta. Takav sistem bi bio u suprotnosti sa osnovnim principima koji se tiču bitkoina.

Nova rezervna valuta

Dolar je glavna rezervna valuta na svetu sa najvećim obimom transakcija i očekivano je da mnoge svetske ekonomije žele novu digitalnu valutu koja bi funkcionisala kao rezervna valuta. MMF-ov novčić bi mogao potencijalno da zameni dolar u tom kontekstu. U tom slučaju dolar i druge nacionalne valute bi bile ograničene na lokalna tržišta.

Neke pristalice bitkoina tvrde da nema potrebe za takvom valutom MMF-a, s obzirom da bitkoin već postoji i nema rizika od centralizacije.