Monero je izgleda izgubio svoju integraciju sa Darknet tržištem i najverovatnije postao žrtva prevare.

Oasis je darknet tržište koje je prvo prihvatilo Monero i zatim naglo otišlo oflajn zajedno sa sredstvima kupaca. Procenjuje se da je 150 bitkoina izgubljeno, kao i neodređen iznos Monera.

Nekoliko korisnika prijavljuju da su pokušaji da se povuku Moneri iz AlphaBay-a, Darknet tržišta čija je integracija usko povezana sa Monerovim naglim usponom, prošli neuspešno.

HolladsHerbs, Reddit-ov korisnik, postavio je u /r/DarkNetMarkets sabredit (subreddit) teoriju da je Oasis prvi prihvatio Monero kako bi napumpao vrednost valute zarad značajnog profita:

“Svi su obratili pažnju na 150 bitkoina koje je Oasis napravio putem svoje prevare, dok su u stvari ti novčići napravljeni od Oasis-ove igrice Pump&Dump (™) koju su iskoristili kao trik za povlačenje Monera.

Oni su bili prvo tržište koje je podržalo Monero i bili su prvi koji su saznali da će Monero biti primljen na dark-webu. Jednostavnim uzimanjem dobre pozicije i kupovinom gomile Monera neposredno pre nego što su napravili svoju najavu, oni su najverovatnije napravili ogromne količine novca, mnogo više od 150 bitkoina.”

Ranije hakovan MyMonero novčanik ne reaguje

Monero novčanik, MyMonero je pokrenut od strane poznatog programera FluffyPony, ne odgovara već nekoliko dana, prema tvrdnjama nekoliko korisnika Reddit-a. Korisnici navodno nisu bili u mogućnosti da povuku sredstva i obratili su se korisničkom centru pre nekoliko dana i ostali bez odgovora. Korisnici su i dalje u stanju da uvezu privatne ključeve u druge novčanike da bi obezbedili svoja sredstva.

MyMonero novčanici su bili na meti nekoliko velikih krađa, što je rezultiralo u milionima dolara ukradenih ove godine. Dokazi su u ovom trenutku nejasni, da li su krađe rezultat sigurnosnih propusta u mašinama korisnika ili od samog novčanika.

Lažan sajt MyMonero.co (nasuprot .com) je istakao upozorenje o hakovima, teoretisao o ranjivosti novčanika i insistirao da FluffyPony, operater MyMonero-a, nije krivac.

Monerova slava je suptilno vezana za Darknet tržište

Nedavni brzi rast ka vrhu rang liste Monero-a je usko povezan sa integracijom AlphaBay darknet tržišta, kao nekog ko vodi računa o privatnosti, a time i preuzimanjem bitkoinove jedinstvene baze korisnika, demografski ograničene, kojoj je finansijska anonimnost iznad svega.

Međutim, neumerena koncentracija na SPOF (single point of failure), u ovom slučaju se fokusira na nekoliko Darknet tržišta, kao i samo rad jednog internet novčanika, rezultirala je pucanjem mehura. Ovo je dovelo do pada vrednosti Monera od 50%.

Ažurirano: od objavljivanja ovog članka, AlphaBay je odgovorio da su prekidi u radu sa Monero transakcijama vezani za unapređivanje softvera.