Monero (XMR) mreža je uspešno nadograđena na RandomX, novi algoritam za rudarenje koji ima za cilj da bude otporan na ASIC.

30. novembra, radna grupa zajednice Monero napravila je prenos uživo na YouTube-u u kome se nadogradnja odvijala oko 58 minuta. Nova nadogradnja takođe je uvela PoW algoritam, RandomX, koji koristi slučajno izvršavanje koda zajedno sa tehnikama fokusiranim na memoriji da bi bio otporan na ASIC - uređajima optimizovanim za profesionalne rudarske operacije.

Nadogradnja se takođe optimizuje za centralne procesne jedinice opšte namene (CPU) kako bi mreža bila decentralizovanija.

Monero tim veruje da ASIC mašine imaju centralizujući efekat, jer postoji samo nekoliko kompanija u svetu koje ih mogu proizvesti.

Međutim, drugi su tvrdili upravo suprotno. Bren Koen, najpoznatiji kao autor peter-to-peer (P2P) BitTorrent protokola, nedavno je rekao da je PoW otporan na ASIC i sjajna i loša ideja. Koen je dodao da je mnogo bolja ideja biti prihvatljiv za ASIC, jer „otpor ASIC-a samo stvara veću centralizaciju oko proizvodnje kada neminovno propada“.

Suosnivač itirijuma, Vitalik Buterin, ponovio je slična mišljenja kada je rekao da raste konsenzus da algoritmi otporni na ASIC imaju ograničen životni vek, a otporno na ASIC na kraju čini 51% napade jeftinijim.

Kripto berze delistuju Monero zbog zabrinutosti zbog pranja novca

Poljska kripto berza BitBay je u novembru najavila da će odustati od kriptovalute koja je usredsređena na privatnost Monero 19. februara 2020. zbog zabrinutosti zbog pranja novca. Berza je objasnila:

„Monero (XMR) može selektivno da koristi mogućnosti anonimnosti među projektima. Ova karakteristika XMR-a podložna je prekidu podrške za transakcije. Donesena je odluka da se blokira mogućnost pranja novca i priliva iz spoljnih mreža."

U septembru je vodeća kripto berza OKEx takođe uklonila Monero i niz drugih novčića fokusiranih na privatnost uključujući Dash (DASH) i Zcash (ZEC).