Na finansijskoj konferenciji “Money 20/20” koja je održana u Las Vegasu 22. oktobra, razgovaralo se o blokčeinu, budućoj primeni tehnologije i načinu naplate.

Dejvid Švarc, šef tehnološkog odeljenja u Riplu i potpredsednik za stratešku proizvodnju proizvoda Ister Pig, imali su vizije o budućnosti plaćana blokčeinom.

Prema Švarcu, blokčein tehnolgija će zameniti sadašnji način plaćanja u svetu, čiji programeri “stavljaju zavoje na sistem koji datira iz dial-up ere”.

"Blokčein će platnom sistemu uraditi ono što je e-mail uradio tradicionalnoj pošti", kaže Švarc. Po njemu, platni sistemi zasnovani na blokčeinu će omogućiti manje i češće isplate koje u sadašnjem sistemu ne postoje jer su previše spore i skupe:

“Ako pogledate e-mail sada, siguran sam da 99% onoga što vidite nikad ne bi bilo pošta. Oni su kratki i na tolerišu kašnjenje. Imamo plaćanja koja ne mogu tolerisati kašnjenja i jednostavno se ne događaju... Ono što će se desiti jeste to da će komanije koje mogu da pruže brza i jeftina plaćanja dobiti posao, a one koje ne mogu, moraće da se prilagode ili će nestati, kao i u svakoj tehnološkoj revoluciji.”

Švarc dalje tvrdi da je blokčein “prava tehnologija” za novi platni sistem jer je siguran i svakom učesniku omogućava proveru podataka u sistemu. Takođe je izjavio da je “blokčein fundamentalno pouzdan".

Pig je iznela svoj argument postavljajući pitanje: “Koji problem rešava blokčein koji se ne može rešiti postojećim platformama za plaćanja?”.

Ona je izjavila da su tvrdnje o blokčeinu precenjene, navodeći izjavu direktora Western Union-a da njegov blokčein pilot program sa Riplom nije doneo profit kompaniji. Pig je takođe primetila administrativne i infrastrukturne troškove za održanje blokčeina.

Prema njoj, blokčein nije toliko siguran koliko se tvrdi, iako pruža određenu sigurnost, ne može predvideti buduće kriminalne poteze. Ona je rekla da, iako postoji prostor za poboljšanje, postojeći platni sistemi su pouzdani i sigurni.

Pig je na kraju zaključila da blokčein ima potencijala i da ga treba istražiti, ali da “nije jasno shvaćen ni potvrđen” i da apsolutno ne može zameniti današnje platforme.