Najveći operater mobilnih telekomunikacija u Mongoliji postao je prvi licencirani entitet u zemlji koji je emitovao sopstvenu digitalnu valutu, prema izveštaju zvaničnog državnog medija Montsame-a u petak, 28. septembra.

Mobicom-ova podružnica, Mobifinance je emitovala e-valutu (nazvana "Candy") investitorima - potvrđuje Montsame. Rukovodioci su dobili zvaničnu dozvolu na ceremonijalnom događaju u sedištu Banke Mongolije u petak.

Komentarišući postignuto pet meseci nakon što je centralna banka odobrila formalnu regulaciju digitalne valute, izvršni direktor kompanije Mobicom Tatsuya Hamada istakao je veoma optimističan stav prema budućoj ulozi fenomena u ekonomiji.

"Pošto su digitalne valute počele da cirkulišu, bankomati i kartice će postati stvar prošlosti", citira ga Montsame.

Prema planovima za digitalnu valutu koja je odobrena u aprila od strane centralne banke, "propisom se definiše ko će učestvovati u digitalno-valutnom sistemu i kako, proces dobijanja dozvole, prava i dužnosti kupaca i pružalaca usluga."

"Očekuje se podrška daljem razvoju FinTeh tehnologije i platnog sistema", izjavio je Montsame tada.

Candy već postoji kao celokupan ekosistem za mongolske potrošače, koji mogu da koriste digitalnu valutu za plaćanje različitih dobara i usluga sa nizom preduzeća.

 

Pripremio: Nikola Tasić