Glavni grad Mongolije Ulanbator je pokrenuo partnerstvo sa stejblkoinom za pružanje usluga instant transfera novca i kreditnih usluga, prenosi najveća azijska medijska i tehnološka platforme e27 11. januara.

Gradska administracija Ulanbatora pristala je na partnerstvo sa južnokorejskom blokčein kompanijom Terra, kako bi na kraju promenila sadašnje metode plaćanja komunalnih usluga i vladinih subvencija Terra stejblkoinom, navodi se u članku.

Planirano je da pilot program bude pokrenut u narednih šest meseci, a startovaće u distriktu Nalaikh u Ulanbatoru, sa planovima za proširenja na ceo grad. U članku se takođe navodi da će program u mongolskom glavnom gradu sadržati i uplate bez posrednika (peer-to-peer) i mobilna plaćanja.

Terra je stejblkoin projekat koji je pokrenuo suosnivač Daniel Šin, tvorac južnokorejskog e-commerce tržišta Ticket Monster. Projekat stejblkoina je u avgustu 2018. zatvorio rundu prikupljanja sredstava u vrednosti od 32 miliona dolara, uz učešće Binance Labs-a, OKEx-a i Huobi Capital-a, kao i Polichain Capital-a.

Prošle jeseni, Banka Mongolije, centralna banka u zemlji, dala je dozvolu najvećem operateru mobilne telefonije u Mongoliji da emituje vlastitu digitalnu valutu, prema objavi Cointelegraph-a od 28. septembra.

Prošlog novembra je Terra, stejblkoin projekat, već bio u partnerstvu sa južnokorejskim gigantom aplikacije za razmenu poruka KakaoTalk. Cilj ovog partnerstva je razvoj platnog sistema zasnovanog na blokčeinu i stvaranje blokčein ekosistema koji bi omogućio velikom broju ljudi da koriste njihove usluge, prema objavi Cointelegraph-a od 14. novembra.

 

Pripremio: Nikola Mosurović