Multinacionalna investiciona banka Morgan Stanley je angažovala eksperta za kripto trgovanje i 12-godišnjeg veterana Credit Suisse-a za novog šefa tržišta digitalnih sredstava, objavio je eFinancialCareers 31. jula.

Endrju Pil proveo je svoje zadnje tri godine u Credit Suisse-u kao potpredsednik za prodajne i trgovinske inovacije, gde se predstavljao kao “ekspert za trgovinu bitkoinom i kriptovalutama”, prema njegovom LinkedIn profilu. Na njegovoj stranici se takođe pominje i nezavisna pozicija kao "zagovornika kripto tržišta" od juna 2013. godine.

Uvlačenje kripto entuzijaste u svoj tim ravna se sa razvojnim stavom Morgan Stanley-a prema rastućoj industriji, koji je značajno umereniji od stavova ostalih tradicionalnih finansijskih sektora.

U jesen 2017. godine, izvršni direktor JPMorgan-a, Džejmi Dimon, oštro je okarakterisao bitkoin (BTC) kao "prevaru" koja je "gora od lala", stav koji je nešto manje kritičan nego tvrdnje direktora Credit Suisse-a, Tižen Tjama, da je bitkoin "definicija balona".

Za razliku od toga, izvršni direktor Morgan Stanley-a, Džejms Gorman, primetio je u isto vreme da iako je bitkoin nesumnjivo "veoma špekulativan", privatnost koju nudi predstavlja "interesantan" izazov centralnom bankarskom sistemu, uzimajući u obzir da je nastao kao "prirodna posledica" blokčein inovacije.

Morgan Stanley takođe vrši usluge kliringa bitkoin fjučersa za svoje klijente od sredine januara 2018, samo mesec dana nakon njihovog debitovanja u decembru 2017. godine na CME i CBOE.

Rastući broj ličnosti koje su se preselile iz tradicionalnog finansijskog sektora kako bi postali čelnici kripto i blokčein industrije nedavno je otkriven u verziji prve Fortune-ove "40 under 40" liste sa fokusom na kripto za najuticajnije mlade influensere u globalnim finansijama i tehnologijama.

Među njima su bili Rana Jard i Džastin Šmit iz Goldman Sachs-a, koji predvode buduću operaciju trgovanja bitkoinima giganta sa Vol Strita, kao i Amber Baldet, koja je napustila svoju poziciju vođe blokčein projekta u JPMorgan-u, kako bi osnovala svoj vlastiti blokčein projekat.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić