Moskva i još tri ruska regiona legalno će pokrenuti probnu upotrebu kriptovaluta i blokčein tehnologije, prema izveštaju lokalnih medijia od 24. aprila.

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja navodno planira da testira sada neregulisane nove tehnologije kao što su blokčein i kripto, kao i proširenu i virtualnu realnost, kvantnu tehnologiju, veštačku inteligenciju i robotiku.

Kako Izvestia prenose, trenutno neregulisane tehnologije planiraju da se testiraju kao eksperiment u Moskvi, Kalinjingradskoj i Kaluškoj oblasti i Permskoj pokrajini kako bi se ubrzalo usvajanje novih tehnoloških rešenja. Konkretno, eksperiment je postavljen da se sprovede u obliku regulatornih sandboksova, navodi se u izveštaju.

Kripto i aktivnosti povezane sa blokčeinom kao što je kripto trgovanje ili rudarenje još uvek nisu regulisane u Rusiji. Državna duma, ruski parlament, nedavno je odložila razmatranje zakona o digitalnim finansijskim sredstvima, dok je ruski predsednik Vladimir Putin ranije postavio novi rok za vladu da usvoji propise za industriju do 1. jula 2019. godine.

U međuvremenu, ranije ove nedelje, savetnik predsednika Rusije predložio je usvajanje digitalne valute na Krimu radi privlačenja investitora i izbegavanja sankcija. 9. aprila, ruska komisija za glasanje VTsIOM objavila je istraživanje koje tvrdi da je samo 2% Rusa do sada investiralo u Bitkoin (BTC).

 

Pripremio: Nikola Mosurović