Gradsko veće Moskve, glavnog grada Rusije, podnelo je predlog zakona o korišćenju blokčein tehnologije za elektronski sistem glasanja, izvestila je u utorak, 26. februara ruska novinska agencija Tass.

Moskovska gradska duma, lokalni parlament ruske prestonice, planira da zaštiti proces i rezultate elektronskog glasanja na predstojećim izborima upotrebom blokčein tehnologije. Vest je objavio jedan od autora relevantnog zakona, zamenik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija Dmitrij Vjatkin.

Vajtkin je naglasio da će tehnologija omogućiti odvojeno skladištenje ličnih podataka birača i rezultate glasanja, dodajući: „Neće ih biti moguće povezati. Upravo tako funkcioniše tehnologija blokčein.“ On je takođe naglasio da bi to pomoglo da se izbegne izborna prevara koju je poslanik nazvao„ prljavom izbornom tehnologijom“.

Kako je izvestio Cointelegraph, 18. decembra, Rusija je sprovela uspešne regionalne izbore sa 40.000 učesnika u Saratovskoj oblasti preko blokčein elektronskog sistema glasanja, nazvanog Polis, koji je razvio Kaspersky Lab 2017. godine.

Prošlog meseca, Nacionalni centar za elektroniku i računarsku tehnologiju Tajlanda je najavio razvoj elektronskog sistema glasanja koji je takođe podržan blokčein tehnologijom, kako je napisao Cointelegraph 3. januara.

U maju, Cointelegraph je objavio analizu koja objašnjava prednosti i mane potencijalne upotrebe blokčein tehnologije za izborne procese.

 

Pripremila: Majda Petrović