Vlasti u Moskvi planiraju da pokrenu pilot projekat za elektronsko glasanje koje je zasnovano na blokčeinu za naredne izbore za studentski savet krajem juna 2019. Uspostavljaju se nove metode koje će se možda iskoristiti za sledeće izbore za gradonačelnika Moskve, saopštava TASS 6. maja.

Prema izveštaju, projekat se testira sa podrškom Moskovskog Odeljenja za Informacionu Tehnologiju (DIT), kao i Moskovske gradske izborne komisije (Mosgorizbirkom).

Zamenik šefa DIT-a Artem Kostirko otkrio je da će tehničke specifikacije za pilot program biti dostupan Mosizbirkom-u sredinom maja za odobrenje. Nakon što se usvoje potrebni zakoni i komisija odobri specifikacije, DIT će pokrenuti program, izjavio je Kostirko.

Gradsko veće Moskve prvi put je u februaru podnelo predlog zakona za korišćenje sistema elektronskog glasanja. Krajem aprila, ruska Duma je usvojila zakon kojim se moskovskoj gradskoj dumi dopušta da sprovede elektronsko glasanje na narednim izborima 8 septembra. Moskovska gradska duma planira da zaštiti proces i rezultate e-glasanja korišćenjem DLT tehnologijom.

Jedinstvena Rusija, vodeća partija Ruske Federacije, pokrenula je blokčein platformu za e-glasanje u martu.

U međuvremenu, blokčein aktivnosti i kripto sektor ostali su neregulisani u Ruskoj Federaciji. Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je rok do 1. jula za usvajanje takvih regulativa.

Prošle nedelje, Cointelegraph je izvestio o novom projektu Singapurške vlade, OpenCerts, koji je dizajniran da pruža studentima digitalne sertifikate zasnovane na blokčeinu tokom 2019.  


Pripremio: Marko Mihajlović