Četvrtak, 30. maj - bitkoin (BTC), iter (ETH) i ripl (XRP) su u padu jer tržište beleži značajne korekcije nakon rasta početkom dana. Skoro svih prvih 50 kriptovaluta su u crvenom u vreme pisanja, prema podacima sa Coin360.

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Nakon što je dostigao najvišu cenu u protekle 52 nedelje od preko 9.000 dolara, BTC je u padu za 3,91% na dan i trguje se za 8.333 dolara u vreme pisanja prema podacima sa CoinMarketCap-a. Vodeća kriptovaluta ima tržišnu kapitalizaciju od 147,8 milijardi dolara u vreme pisanja.

Dnevni prikaz cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

ETH je u padu za 4,75% i trguje se za 257,53 dolara u vreme pisanja. Iter je pratio rast BTC-a i naknadnu korekciju, a na nedeljnom nivou je u padu za 5,4%.

Nedeljni prikaz cene itera. Izvor: CoinMarketCap

Riplov token, XRP, treći najveći novčić prema tržišnoj kapitalizaciji je u padu za 5,28% i trguje se za 0,421 dolar.

Dnevni prikaz cene XRP-a. Izvor: CoinMarketCap

Kriptovalute koje su izbegle današnji pad uključuju Dogecoin (DOGE), USD Coin (USDC), Bytecoin (BCN), Cosmos (ATOM) i teter (USDT), prema podacima sa Coin360.

U vreme pisanja, ukupna tržišna kapitalizacija iznosi preko 263 milijarde dolara. Prve tri kriptovalute - BTC, ETH i XRP - imaju tržišnu dominaciju od 57%, 10% i 3%.

Nedeljni prikaz ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Prema podacima koje je pružio MarketWatch, cena zlata je i dalje u porastu u vreme pisanja od 0,22% i trguje se za 1.295,4 dolara. S&P 500 takođe ostaje u zelenom, sa cenom od 2.788,86 dolara i rastom od 0,21% na dan.

Kako je ranije objavio Cointelegraph, neimenovani kupac navodno se obratio kripto investicionoj firmi Dadiani Syndicate tvrdeći da želi da kupi četvrtinu sadašnjih 17,7 miliona BTC-a u opticaju.

Prema izveštaju, osnivač Dadiani-a, Elisa Dadiani, rekla je da će kupac značajno uticati na tržište BTC-a, za koji sumnja da u opticaju ima samo trećinu od gore navedene sume:

“Ipak, čak i veći broj novčića trenutno drže hodleri koji neće biti voljni da se rastanu od njih po bilo kojoj ceni. Realno gledano, u ovom trenutku verovatno ima manje od pet miliona novčića u opticaju.”