Više ispitanika je podnelo komentare američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) o najnovijoj predloženoj izmeni pravila za VanEck/SolidX bitkoin (BTC) berzanske fondove (ETF). Komentari do sada su dostavljeni između 13. februara i 12. marta.

Kako je saopšteno, CBOE-va BZX berza - berza koja je trebalo da uvede bitkoin ETF - privremeno je povukla svoju prijavu za promenu pravila o ETF-u u januaru, navodeći negativan uticaj isključenja opearcija SEC-a od strane američke vlade. CBOE je zatim ponovo podneo zahtev SEC-u na razmatranje krajem meseca.

SEC je 19. februara objavio da će uskoro početi formalno odbrojavanje do odobrenja ili neodobravanja ETF-a, tražeći povratne informacije od javnosti.

Među sedam dosadašnjih komentara, šest snažno apeluje na regulatora da ne odobri VanEck/SolidKs predlog.

Jedini odgovor koji potvrđuje pozitivnu stranu odobrenja bitkoin ETF-a je ispitanik Semi Santos 12. marta, koji se bavio prethodno datim obrazloženjem SEC-a za odbijanje drugih ETF predloga:

"Odbijanje ETF-a zbog manipulacije i [...] zaštite investitora je kontradiktorna, jer bez investicionog fonda investitor je podložan kupovini bitkoina u neregulisanim berzama i gubljenju investicije."

Napominjući da VanEck "nudi osiguranje za pokriće mogućih gubitaka", Santos tvrdi da bi odobrenje ETF-a stvorilo veću sigurnost na tržištu u pružilo više "likvidnosti, transparentnosti i sigurnog čuvanja imovine koja će imati kredibilitet za velike investitore."

Najduži negativni komentar - od ispitanika Sema Ana 13. februara - odnosi se na nedostatak unutrašnje vrednosti bitkoina. An optužuje ETF aplikante i samo bitkoin pismo o namerama iz 2008. godine zbog “velikog preuveličavanja” matematičke složenosti koja je uključena u rudarenje bitkoina. Izjave aplikanata, tvrdi on, "funkcionišu kao jarak oko zamka koji je rudarenje bitkoina, držeći nas dalje od realnosti bitkoina."

Drugi, koncizniji komentari - ponavljajući delimično Ana - fokusiraju se na navodni nedostatak vrednosti bitkoina kao finansijskog proizvoda, njegovu volatilnost i manipulaciju tržištem "od strane vrlo malog broja ljudi". Jedan ispitanik, D. Barnvel, navodi u svom argumentu:

"Zamolio bih SEC [...] da zauzme pristup “posmatraj i čekaj” [...] ono što menja igru jeste blokčein kao tehnologija, a ne kriptovaluta. A da biste ušli u ovu tehnologiju koja menja industriju, ne treba da imate finansijski proizvod zasnovan na kriptovaluti."

Kao što je ranije objavljeno, predsednik SEC-a Džej Klejton nedavno je izjavio da "postoji slučaj gde bi bitkoin ETF mogao da zadovolji naša pravila". On je naveo da je tehnologija "pokazala značajna obećanja na mestima gde je u skladu s našim pristupom povećanju kapitala".

Kako je juče saopštio Cointelegraph, SEC takođe prikuplja informacije iz industrije jer potencijalno preispituje postojeća kastodi pravila u specifičnim slučajevima trgovanja i poravnanja digitalne imovine.