Onlajn video sadržaji predstavljaju ogromno tržište. Giganti kao Jutjub kontrolišu tržište na visokom nivou te su postali jedinstveni za globalnu konzumaciju sadržaja.

Dok su ovi korporativni giganti kreirali platforme koje omogućavaju pristup širokoj ponudi striming video sadržaju, neke rupe u biznis modelu su već počele da se pojavljuju.

Kompanije kao što su Jutjub su prekorene jer su uspele da unovče sadržaj plaćajući autoru samo prihod od reklama. Dok jutjub profitira na sadržaju koji se postavlja, pravi kreativni tvorac iza sadržaja ostaje kratkih rukava i primoran je da prodaje reklamu na platformi kako bi zaradio novac.

„Nema sigurnosti da će autori zaraditi novac na svom sadržaju čak iako cirkuliše na globalnoj mreži. Osim ako postoje posebni mehanizmi za naplatu. Bilo kako bilo, ovi provajderi prihoduju od svega što korisnici postave“.

Kompanije kao što je Netfilx, su bile krtikovane zbog kontrole sadržaja i omogućavanja korisnicima da pogledaju ono što oni žele. Dostupan sadržaj je trenutno strogo kontrolisan od strane video striming platforme. Kompanije kao Netflix imaju skoro autoritarnu kontrolu ograničavajući korisnike sa limitiranom dozom videa za strimovanje. Mesečne naplate za usluge, takođe, znače da je kompanija plaćena bez obzira na količinu sadržaja koji se koristi. Korisnik koji gleda jedan video mesečno plaća isto kao korisnik koji gleda 100 videa u proseku.

Blokčein za autore

Blokčein tehnologija izgleda da ima odgovore sudeći po nedavno objavljenom članku u Forbsu. Platforma distribuiranog registra omogućava korisnicima da postave i unovče sadržaj individualno, bez plaćanja korporativnom magnatu. Autor članka navodi:

„Tržište za video StreamSpace je platforma koja konkuriše VoD i striming servisima dopuštajući filmskim autorima da prodaju svoja dela direktno putem Blokčeina. Druga takva platforma je Flixxo koja kombinuje blokčein i torent tehnologiju kako bi napravila platformu za deljenje video sadržaja sa modelom raspodele prihoda.“

Građenjem peer-to-peer pristupa mreži i monetizovanjem sadržaja unutar platformi, ove kompanije koriste Blokčein tehnologiju za prenos sredstava u ruke autora i korisnika.

Korisnička sloboda

Decentralizovane platforme omogućavaju korisnicima više slobode. Zbog toga što daju korisnicima slobodu izbora, oni mogu da uklone stvari koje su postale opšte mesto u svetu video strimovanja, kao što su reklame pre, tokom ili nakon gledanja videa.

Dodatno, korisnici imaju kontrolu nad fajlovima koje žele da pogledaju. Sve što je stvoreno i aploudovano može biti konzumirano bez nadgledanja od strane centralizovane platforme poput Netflixa.

U decentralizovanoj peer-to-peer platformi, korisnici imaju mogućnost da doprinesu autorima koje cene ili čiji rad vole. Ovo omogućava nivo međusobne povezanosti koja nije dostupna na centralizovanim i profitu orijentisanim platformama poput jutjuba.

Povećanje korisničke slobode i opcija za monetizaciju sadržaja pobudiće autore da napuštaju svet jutjuba i opredele se za distribuirane platforme. Ipak, bilo da blokčein tehnologija promeni onlajn video striming svet, vrednost decentralizovanog sistema treba da bude jasna. Obe strane, i korisnici i autori će pronaći bolje načine da unaprede pristup i deljenje sadržaja.