Lajtkoin bi mogao da postane bolja digitalna investicija od bitkoina u budućnosti.

Srebrni bitkoin

Iako se bitkoin trenutno smatra vodećom kriptovalutom prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji i usvajanju, mnogi altkoini poput lajtkoina pokazuju veći potencijal od bitkoina.

Zapravo, lajtkoin se sada naziva “srebrni bitkoin”.

Iako je koncept lajtkoina bio pod velikim uticajem bitkoina, postoje prikrivene razlike koje ih determinišu. Hajde da ih uporedimo i pokažemo da lajtkoin može da prestigne bitkoin.

Veća kriptovalutna masa

Iako i bitkoin i lajtkoin dele deflatornu prirodu, imaju veoma značajnu razliku u pogledu ukupne količine novčića koja će se izdati. Ukupna količina bitkoina je samo 21 milion, dok lajtkoin ima limit od 84 miliona, što je tačno četiri puta veće.

Brže pronalaženje blokova

Druga prednost lajtkoina u poređenju sa bitkoinom je njegova brzina generisanja bloka.

Lajtkoin je četiri puta brži od bitkoina. Može da generiše blokove za 2,5 minuta u poređenju sa bitkoinom kome treba 10 minuta za obradu. Ovo je važno za investitore jer će korisnici trošiti manje za naknade u poređenju sa bitkoinom.

Jednostavniji algoritam

Iako oba imaju isti koncept rada, lajtkoin koristi mnogo jednostavniji algoritam. Lajtkoinov rudarski algoritam je mnogo lakši za rad na GPU-ovima, što predstavlja tendenciju da koristi manje energije, što olakšava rudarima.  

Prilagodljivost

Osim gore navedenog, lajtkoin ima prednost kada je u pitanju optimizacija mreže. Lajtkoin je prilagodljiviji promenama i poboljšanjima u poređenju sa bitkoinom. Njegov dugoročni plan nam pokazuje da trenutno radi na stvaranju ‘lightning network’-a koji će pomoći u optimizaciji transakcija.