Sporazum iz Njujorka koji je navodno rešio krizu koja je nastalu nerešavanjem problema skalabilnosti mreže na kraju može da dovede do stvaranja trećeg bitkoina.

Sporazum je rezultirao stvaranjem plana za aktivaciju SegWit2x, pozivajući na trenutnu primenu SegWit-a i dogovor o novembarskom hard-forku koji će udvostručiti veličinu bitkoin bloka.

Iako zvuči sasvim logično, problem je u tome što SegWit predstavlja kompromis. Kao i svi kompromisi, ni jedna strana ne dobija sve što želi.

Nije običan kompromis

SegWit nije običan kompromis. S jedne strane, oni koji podržavaju uvećanje blokova su morali da odobre neposredni konsenzus aktivacijom SegWit-a. Sada moraju da veruju da će druga strana, pristalice SegWit-a, uraditi svoj deo kako bi došlo do uvećanja veličine bloka za nekoliko meseci.

Nakon što su primili ono što su želeli - implementaciju SegWit-a, razvojni tim SegWit-a bi lako mogao da opozove obećano povećanje veličine bloka.

Ako se to desi, rudari koji podržavaju uvećanje bloka bi mogli da naprave sledeći korak i pokrenu novi hard-fork. Ovo bi moglo da dovede do BTC-SegWit (ono što danas imamo), Bitkoin Keš pokrenut 1. avgusta koji ima malu podršku rudara i BTC-SegWit2x.

Takva podela bi u stvari bila znatno štetnija od podele koja je dovela do nastanka Bitkoin Keš lanca, jer bi verovatno imala veću podršku rudara.

Jedan broj rudara koji je protiv uvećanja veličine bloka će otići za forkom, pošto su to obećali kada su potpisali sporazum.

Džejmison Lop, softverski inženjer u BizGo-u, napisao je u tvitu:

 

Povratak u srednji vek

Sadašnja situacija podseća na podelu u katoličkoj crkvi u srednjem veku kada je legitimitet pape stvarao podelu.

Većina Evrope je verovala da je papa onaj kojeg podržavaju francuski kardinali, dok je ostatak Evrope mislio da je italijanski papa bio pravi naslednik prestola Svetog Petra.

U pokušaju da reše tzv. “Zapadnu šizmu” i ponovo ujedine crkvu, teolozi iz cele Evrope sazvali su ekumensku skupštinu u Pizi. Skupština u Pizi naredila i jednom i drugom papi da abdiciraju i da se zatim izabere novi papa.

Na žalost, ni francuskli ni italijanski papa nisu abdicirali, što je dovelo do toga da tri osobe sebe smatraju papom. Problem nije rešen 39 godina dok se rimski imperator nije umešao i rešio.

Mark Tven je komentarisao da se istorija ne ponavlja, ali da se rimuje. Da li će bitkoin da doživi srednjevekovnu podelu u katoličkoj crkvi? Ako se to dogodi, kako će se kriza razrešiti?