Mark Karpeles, bivši generalni direktor Mt.Gox kripto berze je uložio žalbu na svoju presudu zbog optužbi da manipuliše podacima, izvještava Asošijetid Pres (AP) 29. marta.

Dana 15. marta, Karpeles je oslobođen optužbi za proneveru, ali je proglašen krivim za manipulisanje finansijskim izveštajima, a sud je izjavio da je manipulisao podacima da bi naškodio svojim klijentima, izdao je poverenje i zloupotrebio svoje inženjerske veštine.

Okružni sud u Tokiju navodno je smatrao Karpelesa krivim što je kombinovao svoju ličnu imovinu sa imovinom berze kako bi prikrio gubitke platforme od hakere. Karpeles je navodno dobio kaznu od dve i po godine zatvora, koju će morati da  izdržava u slučaju da počinu još jedan prekršaj u roku od četiri godine.

Prema izveštajima, japanski tužioci su kasnije odbacili žalbu na oslobađajuću presudu direktora Mt.Gox-a. Kako prenosi The Mainichiju, tužioci su prvobitno tražili da ulože žalbu na oslobađajuću presudu zbog optužbi za proneveru, ali su nakon toga odlučili da donesu odluku.

Karpeles je rekao AP-u da je odlučio da se žali na optužbe za manipulaciju podacima jer sudija nije u potpunosti pogledao argumente odbrane.

Karpelesov advokat Nobuiasu Ogata je navodno objasnio da se Karpeles trudi da smanji rizike za Mt. Gox korisnike sa svojim akcijama nakon ogromnih 850.000 bitkoina (BTC) koje su ukradeni u haku još 2014. godine.

Karpeles je rekao da veruje da je žalba na presudu prikladna, tako da se može ponovo suditi u "potpunom razmatranju svih činjenica", napisao je u mejlu AP-u.

Prošle nedelje, Mt. Gox-ov poverenik, Nobuaki Kobajaši, objavio je da je završio obradu zahteva za rehabilitaciju kreditora i da će biti obavešteni o rezultatima u roku od nekoliko dana. Broj korisnika koji su pogođeni hakom navodno prelazi 24.000.

 

Pripremila: Majda Petrović