Izvršni direktor bivše bitkoin menjačnice Mt.Gox potvrdio je u svom saopštenju 4. aprila da “ne želi” 160.000 bitkoina (1,12 milijardi dolara), koji će preostati nakon što menjačnica otplati svoje poverioce.

U sklopu Reddit-ove sesije Ask Me Anything (AMA) održane u sredu, Mark Karpeles je rekao da je utvrdio da je nepredviđenih milijardu dolara (koji će preostati kao rezultat japanskih stečajnih postupaka) nepovoljan ishod:

“Zakoni o stečaju (u Japanu) funkcionišu tako što se sredstva, koja preostanu nakon što se poverioci isplate u potpunosti, raspodeljuju akcionarima, kao deo isplate duga”, objasnio je u uvodnim komentarima.

“To je jedini način na koji svaki zakon o stečaju može razumno da funkcioniše. Ipak, u ovom slučaju, on proizvodi izuzetno nepovoljan ishod, prema kom bi akcionari Mt.Gox-a dobili vrednost od preko 160.000 bitkoina, kao rezultat onoga što se dogodilo. Ne želim ovo. Ne želim tih milijardu dolara.”

Karpeles je predsedavao dugim procesom refundacije korisnicima, koji su izgubili sredstva tokom neslavnog hakovanja Mt.Goxa iz 2014.

Nakon što je pušten uz kauciju, Francuz se, periodično, pojavljivao u novinama i onlajn, kako bi odgovorio na upite kripto zajednice.

Kritike i Karpelesa i procesa refundacije su postale intenzivnije poslednjih meseci, nakon što se otkrilo da je upravnik odbora prodavao ogromne količine bitkoina na glavnim menjačnicama. Obim je bio toliko velik da ostaju sumnje da je prodaja nepovoljno uticala na cenu bitkona širom sveta.

Na sesiji, održanoj u sredu, ljudi su, na sličan način, imali svoj udeo u klevetanju Karpelesa, pri čemu su ga neki kritikovalil zbog pitanja koja su postavljali, a na koje je odgovoreno nakon dužeg perioda.

 

Pripremila: Kristina Ristin