16.000 bitkoina (BTC) i 16.000 bitkoin keša (BCH) je prebačeno iz oflajn novčanika povezanih sa ozloglašenom, sada nefunkcionalnom, japanskom bitkoin (BTC) berzom Mt.Gox, 26. aprila, saznajemo prema podacima koji prate Mt.Gox oflajn novčanike na Crypto Ground-u.

Novčanici su pod kontrolom Mt.Gox-ovog stečajnog upravnika, Nobuakija Kobajašija. Kako je to prikazano na kontrolnom uređaju za oflajn novčanike, berza je prebacila 16.000 bitkoina u vrednosti od 144 miliona dolara i 16.000 bitkoin keša u vrednosti od oko 21,7 miliona dolara. Iznosi su isplaćeni u više serija od po 2.000 bitkoina i bitkoin keša na više različitih adresa. Količine bitkoina su zatim ujedinjene u dve transakcije na jednu bitkoin adresu, a bitkoin keš u četiri transakcije na jednu bitkoin keš adresu.

Investitor i entuzijasta, Alister Miln, napisao je na svom tviteru da zajednica okupljena oko kriptovaluta “očigledno ne zna da li su prebačeni novčići prodati ili samo pomereni iz nekog drugog razloga”.

Neki izveštaji tvrde da je prethodna Mt.Gox-ova rasprodaja u vrednosti od 400 miliona dolara u periodu od decembra do februara dovela do pada cene bitkoina na oko 6.000 dolara u februaru.

Mt.Gox je nekada bio najveća bitkoin berza na svetu, dok im hakeri nisu ukrali oko 850.000 bitkoina (u vrednosti od oko 460 miliona u to vreme) u februaru 2014. Krivična istraga i pokušaji da se korisnicima refundiraju sredstva su još uvek u toku.

Ranije u aprilu, izvršni direktor Mt.Gox-a, Mark Karpeles, tvrdio je da “ne želi” 160.000 bitkoina (1.6 milijardi do vremena objavljivanja teksta) koji će, navodno, preostati nakon što berza isplati svoje poverioce.

Bitkoinom se trenutno trguje u proseku za oko 9.126 dolara, što je 0,06% porasta na današnji dan, u vreme pisanja teksta. Bitkoin kešom se trguje u proseku za oko 1.357 dolara, što čini 1,43% porasta.

 

Pripremila: Kristina Ristin