Ugašena japanska bitkoin berza Mt.Gox, je proširila svoj onlajn sistem za zahteve za povraćaj novca i na korporativne korisnike, prema zvaničnom saopštenju objavljenom na sajtu 12. septembra.

Ovo saopštenje dolazi posle puštanja u rad onlajn sistema za privatne korisnike koji je počeo 23. avgusta, koji im dozvoljava da podnesu dokaze radi povraćaja novca. Zadnji rok za podnošenje zahteva je 23. oktobar 2018, dok se zahtevi mogu podneti i oflajn.

Saopštenje je potpisano od strane advokata iz Tokija Nobuakija Kobajašija, koji je zadužen da bude predstavnik za obeštećenje civilnih lica od strane Mt.Gox-a.

Početkom četvrtog kvartala prošle godine, Kobajaši je nadgledao rasprodaju velike rezerve bitkoina kako bi se isplatila dugovanja korisnici Mt.Gox-a što mu je donelo nadimak “bitkoin kit iz Tokija”, dok su postojale i optužbe da je ovaj vid rasprodaje uticao na tržište kriptovaluta.

Kao što smo ranije izvestili, Kobajaši je rekao da će prekinuti rasprodaju usled odluke da će obeštećenje za privatne korisnike biti isplaćivano u kriptovaluti umesto u običnom novcu. Početkom avgusta, advokati koji su predstavljali grupu poverilaca Mt.Gox-a su izdali potvrdu da će se uplate realizovati u bitkoinu i bitkoin kešu (BCH).

Kao što je Cointelegraph-ovo istraživanje nagovestilo, na oko 24.000 poverilaca je uticao hak Mt. Gox-a i njegovo gašenje početkom 2014, što je uslovilo gubitak od oko 850,000 BTC-a u vrednosti od oko 460 miliona dolara u to vreme. Ovaj incident je ostao zapamćen kao najgori skandal u kripto industriji do haka Coincheck-a u vrednosti od 534 miliona dolara, koji se dogodio ove godine.


 

Pripremio: Stevan Kostić