Nobuaki Kobajaši, poverenik ozloglašene japanske bitkoin (BTC) berze Mt.Gox je u sredu, 3. aprila, saopštio da su svi poverioci koji su podneli zahteve za povraćaj dobili odluke.

Krajem marta, Kobajaši je najavio da je obrada podnesaka okončana. Prema nedavno objavljenom dokumentu pod nazivom “Pitanja i odgovori u vezi sa odobrenjem ili neodobravanjem”, odluke su već poslate korisnicima.

U dokumentu se nalaze detaljna uputstva za podnosioce zahteva koji su ranije podneli zahteve za rehabilitaciju. U slučaju da se ne slaže s odlukom, zahtev za ocenu tužbe može se podneti sudu.

Kobajaši upozorava da vreme i način plaćanja još nisu određeni, te da će detalji biti otkriveni kasnije u planu za povraćaj.

Kako je ranije pisao Contelegraph,  24.000 korisnika je pogođeno hakom Mt.Goxa  2011. godine i kasnijim kolapsom početkom 2014. godine, što je rezultiralo gubitkom od 850.000 BTC (u to vreme procenjeno na oko 460 miliona dolara).

Kobajaši, japanski advokat koji je imenovan da nadgleda proces civilne nadoknade, tvrdio je da je likvidirao skoro 26 milijardi jena (u to vreme oko 230 miliona dolara) u bitkoinu i bitkoin kešu (BCH) tokom četiri meseca od početka marta 2018. godine.

Zbog ovih likvidacija, kripto zajednica je nazvala Kobajašia "Tokijski bitkoin kit", jer su transakcije navodno uticale na kripto tržište. U junu 2018. godine, kada su počeli građanski postupci povraćaja, likvidacije su formalno obustavljene.

 

Pripremila Majda Petrović