Nobuaki Kobayaši, poverenik trenutno neaktivne bitkoin (BTC) berze Mt.Gox, pokušava da produži rok za podnošenje zahteva za civilnu rehabilitaciju, prema zvaničnom saopštenju 22. novembra.

Dok je zvanični rok za podnošenje prijava bio 22. oktobar, i za pojedinačne i za korporativne korisnike, današnja objava pokazuje da:

"Ako se podnesci odlažu iz razloga koji se ne mogu pripisati poveriocima, dokazi o zahtevima za rehabilitaciju koji su podneti nakon roka [...] mogu biti prihvatljivi. Sud će utvrditi da li će [ovo] biti prihvaćeno [...] Poverenik za rehabilitaciju će se truditi da zatraži od suda da prihvati dokaze o zahtevima za rehabilitaciju primljenim do 26. decembra 2018. godine (u Japanskoj vremenskoj zoni)."

U saopštenju se dalje navodi detaljna onlajn i oflajn metoda za podnošenje zahteva uoči potencijalno produženog roka od 26. decembra.

Kako se izveštava, smatra se da je oko 24.000 poverilaca pogodio Mt. Gox-ov hakerski napad 2011. godine i kasniji kolaps početkom 2014. godine, što je rezultiralo gubitkom od 850,000 BTC u vrednosti od približno 460 miliona dolara u to vreme.

Tokijski advokat Nobuaki Kobajaši koji je imenovan da radi kao poverenik za civilnu rehabilitaciju da upravlja Mt. Gox bankruptcy estate funds, nedavno je izdao izjavu u kojoj se navodi da je likvidirao gotovo 26 milijardi jena (oko 230 miliona dolara) u bitkoinu (BTC) i bitkoin keš (BCH) u periodu od četiri meseca od početka marta 2018. godine.

Kobajaši je zaradio ambivalentni nadimak “bitkoin kit Tokija” uz optužbe da je njegova kripto prodaja imala očigledno negativan uticaj na tržišta; naknadno se obavezao da će prekinuti likvidacije kada počne postupak građanske rehabilitacije u junu ove godine.

 

Pripremila: Majda Petrović