Poverilac za proces povraćaja sredstava Mt.Gox-a fizičkim licima je navodno prodao velike količine bitkoina (BTC) i bitkoin keša (BCH) na berzi BitPoint. Cointelegraph Japan je izvestio o razvoju događaja 5. februara, citirajući procurele informacije.

Neidentifikovana stranka je navodno izvukla informacije iz sudskih postupaka u kojima je učestvovao poverilac Mt.Gox-a u okružnom sudu u Tokiju i pokazao ga grupi GoxDox.com

Informacije, koje izgledaju kao nekompletno skenirane transakcije BitPoint-a, navodno potvrđuju da je poverilac Mt.Gox-a, Nobuaki Kobajaši, prodao novčiće vodećoj berzi kako bi platio kreditorima.

“Osim ukoliko je BitPoint samo velikodušan, rekli bismo da je razlog što su uložili milijarde jena na računu poverioca to što pokušavaju da prodaju BTC i BCH sredstava Mt.Gox-a”, piše GoxDox.

Proces nadoknade korisnicima koji su izgubili svoja sredstva u velikom Mt.Gox haku 2014. godine bio je dugotrajan i prepun kontroverzi.

Od kraja 2017. i početkom 2018. godine, sumnja se da je Kobajaši prodao sredstva kako bi manipulisao cenom bitkoina.

Govoreći o fenomenu koji se zove “Dumpening”, poznate ličnosti u kripto svetu navode da je Kobajaši ili njegov saradnik otvoreno gledao da koristi glavne kanale prodaje od samog početka.

Džesi Povel, izvršni direktor američke kripto berze Kraken, prethodno je izjavio da je njegova platforma dobila zahtev da se objasne metode prodaje velikog obima sredstava. Međutim, Povel navodi da predlozi Kraken-a da se novčiči prodaju na aukciji ili preko vanberzanskog brokera nisu sprovedeni.

Ukupan iznos koji se navodi u dokumentu je oko 35 milijardi jena (318,5 miliona dolara).

Prošle nedelje, otkrilo se da je proces nadoknade pokazao da je jedan kreditor Mt.Gox-a, CoinLab, podneo tužbu vrednu 16 milijardi dolara.

 

Pripremio: Marko Mihajlović