Američka ekonomija bi uskoro mogla da se kreće ka drugoj recesiji.

Jedva sedam godina nakon poslednje velike recesije, nekoliko ekonomskih pokazatelja ukazuje na mogućnost sledeće u bliskoj budućnosti. Prema izveštaju CNBC-a, prekogranične investicije su u padu, uključujući posebno u poljoprivrednoj mehanizaciji, dok je špedicija u zastoju. Ovo su obično dobri pokazatelji za predviđanje recesije, a i investitori se oslanjaju na njih kod budućih finansijskih odluka.

Da stvar bude gora, Citigroup sada predviđa da  bi globalna neizvesnost dovela do globalne recesije, u slučaju da Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u novembru.

Prema nedavnoj anketi “Marketplace i Edison Research”, 71% Amerikanaca vidi ekonomiju kao nameštenu u korist pojedinih stranaka. Ovaj stav će gotovo sigurno biti pojačan u slučaju dalje ekonomske krize.

Ekonomije drugih zemalja ne mogu proći bolje od ekonomije SAD

Dok SAD traži potvrdu recesije, to nikako ne znači da će ostatak sveta biti pošteđen. U Evropi , banke EU, posebno one u Italiji, možda će uskoro tražiti 166 milijardi dolara za spašavanje. Osim toga, nemir izazvan nedavnim izlaskom Velike Britanije iz unije, EU bi mogla biti na putu eventualnog raspada, ostavljajući sumnju u budućnost evra.

U međuvremenu, Japan, koji  nastavlja sa ekonomskom stagnacijom, je sproveo novu rundu podsticaja potrošnje. Ovo bi moglo da ima za posledicu inflaciju jena, što će dovesti do devalvacije jena u odnosu na bitkoin.

Diversifikacija sa bitkoinom protiv ekonomskog kolapsa

U slučaju recesije, razgranat portfolio sa nekoliko različitih sredstava, uključujući kriptovalute, biće mnogo otporniji od onog sa tradicionalnim valutama i akcijama. U vremenima ekonomske turbulencije, bitkoin, poput zlata, raste u vrednosti dok tradicionalne investicije padaju.

U stvari, bitkoin, dugo poznat kao uzbudljiva, ali nestabilna valuta, bio je stabilniji od britanske funte za sve vreme Brexit-a. Osim toga, Erik Vuršis, direktor ShapeShift-a, ističe da je bitkoin sada postigao stabilnost, što dodatno povećava njegovu privlačnost kao investiciju u ekonomski teškim vremenima.