Bitkoinova monetarna stopa inflacije smanjena je sa 30~50% u 2011. godine na 4% ove godine, pokazujući brzo usvajanje kriptovaluti na različitim tržištima.

Sistematski i matematički, pretpostavlja se da će monetarna inflacija bitkoina da se smanji po fiksnom kursu tokom vremena dok se broj bitkoina u opticaju povećava po fiksnoj stopi sve dok ne dostigne svoj maksimalni kapacitet od 21 milion bitkoina.

Bitkoin kao deflatorna valuta

Finansijski stručnjaci definišu bitkoin kao deflatornu valutu, zbog njegove jedinstvene karakteristike i kriptografskog sistema koji strogo kontroliše moguću ukupnu količinu kriptovalute na tržištu.

Od nastanka bitkoina početkom 2009. godine, glavni finansijski mediji i stručnjaci oštro kritikuju nestabilnost bitkoina, navodeći da bi veoma nestabilna valutna stopa negativno uticala na sve korisnike. Trgovci i radnici koji primaju bitkoin kao deo svoje plate mogu biti pogođeni nestabilnom tržišnom vrednošću bitkoina.

Metju Obrajen, poznati američki pisac i novinar za The Atlantic, opisao je bitkoin kao “tehnološko skladište”, tvrdeći da ga njegova nestabilniost isključuje kao legitimnu valutu.

Obrajen navodi:

“Bitkoin ima ogromne deflatorne sklonosti. Broj bitkoina je ograničen, ali broj stvari koje se njime mogu kupiti konstantno raste. Za istu količinu bitkoina nudi se više roba i usluga čime kupovna moć bitkoina raste. Drugačije rečeno, cena će pasti u odnosu na bitkoin. To je razlog što nije valuta i neće biti dok ne bude imao svoju centralnu banku.”

Nestabilnost igra veliku ulogu u razvoju bitkoina

Tri godine kasnije, od visoko nestabilne tržišne vrednosti bitkoin je postao stabilniji nego ustanovljene rezervne valute poput britanske funte. Dok mnogi bitkoin entuzijasti prikazuju svoj optimizam kroz smanjenu kolebljivost vrednosti bitkoina, kolebljivost igra veliku ulogu u razvoju valute ili bilo koje vrednosti imovine, suprotno onome što bi mnogi očekivali.

Stopa nestabilnosti bitkoina je direktno uticala na uspeh i učinak kriptovaluta. U 2010., 2011., 2012., 2013. i 2015. godini, bitkoin konstantno beleži visoke performanse, postajući najbolja valuta na svetu nekoliko godina zaredom.

Stabilnost cene je neophodna za bitkoin

U 2010. godini, beleži povećanje od 314% u tržišnoj vrednosti. U 2013. dostigao rekordnu stopu od 5992%, uvodeći bitkoin širem krugu mejnstrim korisnika i investitora.

Pozitivan rast cene bitkoina se još uvek smatra kao stopa nestabilnosti. Iako je cena bitkoina bila neverovatno nestabilna u 2013., to se ispostavilo kao jako korisna stvar za bitkoin preduzeća, korisnike i investitore.

Bez sumnje, stabilnost u ceni je definitivno neophodna za bitkoin da bi funkcionisao kao jedna od najvećih svetskih valuta. Međutim, stopa nestabilnosti je podjednako važan aspekt u njegovom razvoju.