Ruski predsednik Vladimir Putin je zvanično izjavio na sastanku iza zatvorenih vrata da će Rusija kreirati sopstvenu ‘kriptorublju’, prenose lokalne novine. Izvor im je ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Prema navodima zvaničnika, kriptovaluta koju je kreirala država ne može biti rudarena i biće puštena u opticaj, kontrolisana i održavana samo od strane državnih organa. Kriptorublja će moći da se zameni za regularnu rublju u bilo koje vreme, ali ako vlasnik ne može da objasni poreklo kriptorublji moraće da plati porez od 13%. Isti porez će se primenjivati na svaku razliku u ceni kupovine i prodaje kriptorublje (poput poreza na kapitalnu dobit). Nikiforov navodi:

“Pokrećemo kriptorublju iz jednog jednostavnog razloga: ako mi ne pokrenemo, pokrenuće za dva meseca naši susedi iz EurAsEC-a.”

Prihvatanje i odbacivanje

Iako iz saopštenja možemo da zaključimo da će i Rusija ući u kriptosvet, to ni na koji način nije afirmativno za bitkoin ili bilo koju drugu decentralizovanu kriptovalutu. Naprotiv, Putin je nedavno pozvao na potpunu zabranu svih kriptovaluta unutar Rusije.

Putinova izjava je u suprotnosti sa ranijim komentarima nekih ministara koji su pro-kripto, kao i sa nedavnim Putinovim sastancima sa Buterinom i drugima. Pojavom kriptorublje stvari su jasnije.