‘Zee Vesti’ je jedna od najvećih indijskih TV mreža sa preko 150 miliona gledalaca. Nedavno je predstavljen kompletan segment o Bitkoinu u vezi projekcije njegove cene, potencijalima i mogućnostima globalne primene. Viši urednik i šef ekonomske redakcije ‘Zee Vesti’, Sudhir Čaudari nagovestio je da bi Bitkoin mogao da dostigne vrednost od 10.000 dolara, s obzirom na rastuću potražnju za kriptovalutama.

Tokom nastupa uživo koji su gledali milioni gledalaca, Čaudari je opisao Bitkoin kao najvredniju valutu na svetu i naveo da je ‘Zee Vesti’ mreža odlučila da pokrene kompletan segment o Bitkoinu nakon nedavne konfiskacije Bitkoin menjačnica od strane indijske Vlade.

Čaudari navodi:

“Mi smo napravili ovaj segment jer je indijska agencija pokušala da zamrzne Bitkoin menjačnicu. Prodavci droge koriste Bitkoin, a uprava indijske Vlade - Zavod za kontrolu narkotika je zaplenio 500 bitkoina. Jedan Bitkoin je 45.000 rupija, iznos koji je zamrznut je oko 22.500.000 rupija odnosno oko 337.000 dolara.”

Bitkoin i monetarni sistem

Uprkos raznim regulatornim problemima i politici koja okružuje Bitkoin u Indiji i represivnim merama Vlade prema velikim domaćim Bitkoin menjačnicama, Čaudari objašnjava svojoj brojnoj publici da se brzi rast vrednosti Bitkoina mora primetiti i razmotriti pre kritike njegove legalnosti.

Čaudari, koji je, takođe i domaćin ‘Daily News & Analysis’, žestoko je kritikovao banke i sadašnji monetarni sistem u Indiji, navodeći da ako 3% ukupnog indijskog stanovništva ili čak mali procenat klijenata domaćih banaka povuku svoj novac, banke neće imati dovoljno kapitala za platni promet.

Čaudari dodaje:

“Čak i ako bi samo 3% ljudi povuklo sav svoj novac iz svojih banaka, banke ne bi imale dovoljno novca za isplatu. Ceo monetarni sistem zavisi od Vlade i banaka. Ako banka zabrlja, onda sav Vaš novac može biti izgubljen. Bitkoin predstavlja pokušaj da se napravi alternativa takvom sistemu.”

Što je još važnije, on je naglasio da klijenti ne mogu biti sigurni da se brojevi koji se često prikazuju u izveštajima o bankovnim računima mogu povući jer je većina korisničkih sredstava pozajmljena korporacijama i visoko profilisanim pojedincima.

“Kada čuvate svoju gotovinu u banci, banka uzima veliku količinu vašeg novca i kreditira ga drugim ljudima. Možete videti svoj novac na vašem bankovnom računu, ali istina je da novac nije tamo”, dalje ističe Čaudari.

Na kraju, Čaudari smatra da Bitkoin nudi finansijskoj industriji i njenim korisnicima stvarnu kontrolu nad njihovim sredstvima, za razliku od sadašnjih monetarnih sistema i bankarskih usluga koje u velikoj meri zavise od Vlade i monopola centralne banke.