Najveća norveška banka DNB ASA, poznata kao DNB, je uvela novu funkciju na svojoj aplikaciji pod nazivom Vipps, koja omogućava bilo kome u državi da vrši isplate preduzećima uz pomoć kreditnih kartica ili bankovnih računa. Ova aplikacija, koja radi kao PayPal, može da se koristi za slanje uplata bilo kome u regionu jednostavnim unošenjem broja mobilnog telefona, mejla, adrese ili korisničkog imena.

Norvežani sada mogu da kupe Bitkoin uz pomoć kreditne i debitne kartice preko Bitcoins Norway, bez prekomerne provere korisnika i potvrđivanja autentičnosti.

Kako kupiti bitkoin u Norveškoj?

Bitcoins Norway, istaknuta norveška bitkoin menjačnica, je iskoristila nedavno uvedenu funkciju Vipps DNB banke koja dozvoljava svojim klijentima da jednostavno kupuju Bitkoin uz pomoć debitnih i kreditnih kartica.

Za kupovinu bitkoina, korisnici mogu poslati bilo koju količinu norveških kruna na adresu myaccount@bitcoinsnorway.com nakon podnošenja naloga za kupovinu bitkoina. Korišćenjem aplikacije Vipps, korisnici mogu odmah poslati isplatu na mejl adresu Bitcoins Norway, koja će zatim proveriti uplatu i poslati bitkoine na bitkoin adresu kupca.

Korisnik Bitcoins Norway-a koji je nedavno bio obavešten o novoj usluzi, objavio je sliku ekrana korisničkog interfejsa.

Bitcoins Norway u poređenju sa ostalim OTC menjačnicama

U većini zemalja postoje over-the-counter (OTC) bitkoin menjačnice, poput Bitcoins Norway, koje omogućavaju klijentima i korisnicima da kupuju i prodaju bitkoin bez prekomerne provere korisnika. Korisnici mogu da posete filijale banaka i pošalju ili prime uplate za bitkoin.

Na Filipinima, startap zasnovan na preduzetničkom kapitalu, BuyBitcoin.ph, nudi sličnu uslugu sa kojom korisnici mogu da uplate depozit u banci i zatim, dobiju bitkoine na svoju bitkoin adresu.

Bitcoins Norway eliminiše potrebu za posetom banci i omogućava korisnicima da kupuju i prodaju bitkoine direktno sa svojih mobilnih telefona. Ova usluga povećava efikasnost i optimizuje korisnička iskustva.

Tržišna dominacija Vipps-a i DNB-a

Korisnik koji je izveštavao o Bitcoins Norway-evoj novo-uvedenoj funkciji je izjavio da Vipps ima mnogo korisnika, oko 27% norveške populacije.

Prema različitim podacima istraživanja, Vipps ostaje najdominantnija aplikacija za mobilne uređaje u Norveškoj do sada, sa 85% Norvežana koji su upoznati sa aplikacijom i 25% celokupnog stanovništva koje aktivno koristi aplikaciju.

DNB je objavio službeni istraživački rad na temu Vipps-a u kojem se navodi da 43% Vipps kupaca nisu klijenti DNB-a. To znači da je najveća norveška banka uz pomoć svoje mobilne aplikacije preuzela deo nebankarskog tržišta.