Lieferando, najveća platforma za isporuku hrane u Nemačkoj, zvanično je integrisala bitkoin. Korisnici platforme će biti u mogućnosti da poručenu hranu plate bitkoinom.

Prvobitno, kompanija Lieferando je dobila više od 18 miliona dolara za finansiranje kao regionalna aplikacija za dostavu hrane i pružalac usluga. Zbog uspeha platforme u pogledu brzo-rastuće korisničke baze, toka prihoda i popularnosti,Takeaway.com sa sedištem u Holandiji je kupio kompaniju Lieferando.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           AkvizicijomAkvizicijom kompanije Lieferando od strane Takeaway.com, važno je napomenuti da je Takeaway.com razvojni tim integrisao bitkoin još 2013. Većina njegovih podružnica, uključujući Pizza.fr, je počela sa prihvatanjem Bitkoina nakon akvizicije kompanije Takeaway.com.

Jednako je važno priznati činjenicu da je Takeaway.com završio svoju inicijalnu javnu ponudu (IPO) 2016. godine kako bi stotine miliona dolara podigao na vrednost od 1 milijarde dolara. Uprkos IPO-u, članovi uprave i korporativni rukovodioci kompanije nastavili su sa podrškom bitkoinu i integrišu digitalnu valutu u novostečene podružnice.

Pre akvizicije kompanije Takeaway.com, Lieferando je na kratko prihvatao bitkoin od 2014. do 2015. Tokom procesa akvizicije kompanija je odustala od integracije bitkoina, ali ju je ponovno implementirala nakon završetka akvizicije.

Zašto kompanije i dalje prihvataju bitkoin?

Najveći japanski Point of Sale (PoS) pružalac usluga AirRegi, početkom nedelje, službeno je započeo proces integracije bitkoina kao način plaćanja. Po završetku procesa integracije, više od 260.000 trgovaca će prihvatiti bitkoin u Japanu, uključujući restorane, kafiće, barove i trgovine.

Prošlo je manje od nedelju dana, a nemački vodeći servis za isporuku hrane na kućnu adresu je najavio integraciju bitkoina.

Svako ko sledi tehničke diskusije i one o optimizaciji mreže unutar kriptovaluta i bitkoin zajednice treba da bude svestan debata na tržištu. Neki tvrde da su naknade previsoke i da pretvaraju  bitkoin mrežu u vrhunsko sredstvo očuvanja vrednosti koja je neefikasno kao digitalna valuta.

Nasuprot tome, postoje mnogi analitičari, korisnici i investitori koji takođe tvrde da su veličina bitkoin mempula, kao i Bitkoin veličina bloka, značajno smanjene tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Vodeće bitkoin platforme za novčanike, uključujući i Blokčein, koja posluje s više od 15 miliona bitkoin novčanika, preporučile su naknadu od oko 0,2 dolara za transakcije srednje veličine na oko 50 satošija po bajtu.

Za trgovce, bitkoin naknade su mnogo pristupačnije nego naknada od dva posto za transakcije kreditnom karticom. Većina potrošača nije svesna te naknade jer je trgovanje obično pokriveno transakcionim naknadama za potrošače. Prema tome, postojeće bitkoin naknade koje se kreću od 0,2 dolara do 1 dolara nisu tako skupe za trgovce.

U Japanu, neke od najvećih i najuticajnijih kompanija već prihvataju bitkoin. Najveći japanski trgovac elektronikom Bic Camera već mesecima prihvata bitkoin, dok neki korisnici tvrde da Bic Camera zajedno s mnogim trgovcima ne prihvata nijednu potvrdu transakcija zbog trenutnog statusa Bitkoin mempula.

Aktivacija Segregated Witness-a (SegWit) verovatno će podstaći potražnju za bitkoinom od strane trgovaca jer će naknade za transakcije postati jeftinije i mreža postati efikasnija.