Sberbanka, najveća banka u Rusiji mogla bi da usvoji blockchain tehnologiju u skoroj budućnosti. Banka planira da se pridruži R3 konzorcijumu, ali ne planira da koristi bitkoin.

“Blisko sarađujemo sa konzorcijumom i pratimo razvoj blockchain tehnologije. Proučavamo način dokumentovanja i ne mogu da isključim mogućnost da ćemo se priključiti,” rekao je Lev Kasis, zamenik direktora banke, za ruski Kommersant.

Prema Kasisu, iako je blockchain podloga za bitkoin mrežu, Sberbank ne planira da ga koristi. “Koliko znam, negativan stav regulatora u zemlji se još nije promenio. Blockchain se može koristiti za interna poravnanja, transakcije između pridružioca i drugih banaka. To nema nikakve veze sa kriptovalutama, to je samo još jedan metod za dokumentovanje: jednostavan, brz i pouzdan.”

“Priključivanje još jedne banke R3 konzorcijumu me uopšte ne uzbuđuje, jer je to irelevantno za potrošače. Banke će koristiti blockchain kako bi sačuvali novac, smanjujući sebi troškove. Možda će biti brže, ali neće biti sigurnije, jer im nedostaje najvažniji deo koji čini blockchain sigurnim – kriptovaluta kao što je bitkoin,” rekao je Sajmon Dikson, CEO BnkToTheFuture.

“Bitkoin je najsigurniji blockchain, jer nagrađuje rudare novo kreiranim bitkoinima. Bez eksternih rudara koji bi potvrđivali transakcije, ne bi bilo unapređenja sigurnosti. Značajnije je čuti da se investira u blockchain kako bi banke bile manje značajne, nego da bi bankama smanjilo troškove poslovanja.”

Prema Diksonu “dozvoljavanje blockchain-a i zabrana bitkoina je kao dozvoljavanje prodaje hrane, ali i zabrana da se ista pojede.”

“Navedeni cilj R3 konzorcijuma je zajednički rad na istraživanju i dizajnu inovativnih rešenja za klijente koji ispunjavaju bankarske uslove sigurnosti, pouzdanosti, učinka… Siguran sam da to ne mora da isključi aplikacije oko digitalnih valuta. Da, neke banke bi mogle da koriste platformu i usvoje bitkoin, ali na način koji je transparentan i u skladu sa njihovim poslovanjem. Ja mislim za blockchain da je “middleware” (što je stari IT termin) oko čega se može postaviti određeni broj aplikacija. Može se i pomisliti da bi banke prosledile benefite svojim potrošačima, što su prirodni zakoni konkurencije,” misli Meni Eagar, suosnivač Digital Finance Institute-a i direktor Bitcoin Alliance of Canada.

“Predstavnici velikih banaka i finansijskih institucija koji rade na blcokchain tehnologiji su ljudi kao Vi. Oni su Bitkoineri, kripto fanatici. Ali, ne mogu to prodati svojim nadređenima. Njihovi nadređeni još ne cene to, ali kada zavole ono što mi već volimo, shvatiće da nema velikih razlika. Doći će do toga, samo im dajte vremena,” rekao je Marko Santori, advokat iz kompanije Pillsbury Law na Latin American Conference prošlog vikenda.

Ruska tačka gledišta

Cointelegraph je dobio komentar Ivana Tikonova, osnivaca Bits.Media iz Rusije:

“Fond SBT Venture Capital podržan od strane Saving Bank je ranije ove godine izjavio da je zainteresovan za bitkoin i blockchain tehnologiju. Fond želi da unese fundamentalne promene koje utiču na ceo finansijski sektor. Izgleda da sad primećujemo prave korake koji vode u tom pravcu.”

Sberbank je prva ruska banka koja namerava da se pridruži R3 konzorcijumu, koji sada uključuje preko 30 svetskih banaka.