U poslednjih nekoliko dana, neke od najvećih Britanskih banaka, uključujući Santander UK, the Royal Bank of Scotland i glavnu komercijalnu banku - NatWest su informisale svoje klijente o mogućoj implementaciji negativne kamatne stope na bankovnim računima.         

Dok RBS i NatWest jos nisu odredile vremenski okvir za smanjivanje kamate, jedna od Britanskih najvećih banaka, Santander UK, je obavestila svoje klijente da smanjuje kamatu na svojim123 tekućim računima sa 3% na 2%.

Milioni klijenata sa 123 tekućim računima Santander UK banke su usluženi od 2012, a ovo obaveštenje banke će koštati klijente stotine dolara godišnje. Finansijski eksperti i analitičari, uključujući i direktora Candid Financial Advice Džastina Modreja, su konstatovali da je smanjenje kamate štetno za milione vlasnika bankovnih računa u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Ovo je gorak udarac za štediše. Teško je videti gde oni koji su pogođeni treba da prebace novac da bi prihodovali uz veću kamatnu stopu. Pretpostavljam da je Santander objavio ovo u želji da poveća profit, iako se može suočiti sa reakcijom iznerviranih klijenata“ - cinično je izjavio Džastin Modrej.

Uticaj na preduzeća i organizacije    

Ovaj potez najvećih britanskih banaka može štetno uticati na poslovanje malih preduzeća i humanitarnih organizacija, koje će uskoro morati da plate naknadu da zadrže depozite u svojim bankama. Mala preduzeća, poput startapa, imaju transakcije na dnevnoj bazi, pa uvek imaju neka sredstva na računu. Ako banke nametnu nepovoljne ekonomske uslove za kompanije i organizacije, oni će početi da traže alternativu. Bitkoin se pojavljuje kao alternativa. Bitkoin, kao decentralizovana digitalna valuta, obezbeđuje apsolutnu kontrolu novca i finansija pojedincima i organizacijama. Tako mala preduzeća mogu da kontrolišu svoj novac u potpunosti.