Antpool, najveći ‘pool’ za rudarenje bitkoina, podržao je Bitcoin Unlimited. Pozicija sukobljenih strana oko problema skaliranja je time zacementirana, a problemi se pogoršavaju.

Prošlog meseca je Bitcoin Unlimited na kratko prešao udeo od 25% ukupno izrudarenih blokova. Sve ukazuje na to da je račvanje sa ciljem povećanja veličine bloka na vidiku. Iako rasprava nije potrajala, Unlimited trenutno vodi zahvaljujući Antpool-u. Sve to ukazuje da rešenje problema skaliranja nije ni blizu. U međuvremenu, transakcije postaju sporije i skuplje.

Antpool se prebacuje na Unlimited

Tenzije između Segregated Witness-a, favorita Bitcoin Core-a u pogledu rešenja problema skaliranja, i Bitcoin Unlimited-a se ne smiruju. Poznati investitor Rodžer Ver zagovara rešenje koje će omogućiti rudarima da sami odluče kolika će biti veličina bloka i da tu odluku sprovedu u delo. Novi razvojni projekti mogu da prevagnu. Blokovi koje rudari Antpool podstiču podršku Unlimited-u, nagoveštavajući da se Antpool opredelio za povećanje veličine bloka.

U isto vreme, pool koji je u vlasništvu Vera, Bitcoin.com, je nedavno otvoren za javnost. Snažnom podrškom Unlimited-u povećava šanse za njegov uspeh:

Kao rezultat toga, u ovom trenutku Bitcoin Unlimited predstavlja preko 30%, kako procesorske snage, tako i izrudarenih blokova i trenutno je u blagoj prednosti u odnosu na SegWit.

Rasprava oko skaliranja u ćorsokaku

Uprkos početnoj prednosti Bitcoin Unlimited-a, SegWit je suviše blizu da bismo precizirali šta će biti implementirano. Rodžer Ver ističe da je Unlimited bliži realizaciji i predstavlja:

Čarli Li, osnivač Litecoin-a i direktor inženjeringa u Coinbase-u, insistira da je SegWit treba da bude usvojen umesto:

Mnoge debate su se vodile u vezi problema skaliranja. Pre dve godine se nije postavljalo pitanje da li će povećanje veličine bloka omogućiti privremeno rešenje problema skaliranja, već da li će povećanje veličine bloka izazvati štetne posledice. Emina Gun Sirer, profesor na Univerzitetu Kornel, smatra da povećanje veličine bloka ne bi imalo tako negativne efekte:

Naknada za rudarenje i vreme izvršenja transakcija postaju sve gori

Postavlja se pitanje kako je do skora najperspektivniji kvazi platni sistem na svetu postao znatno manje atraktivan. Veće naknade, sve duže vreme aktivacije. Samo ove godine, ukupna veličina transakcija koje čekaju da budu potvrđene (mempool size) je porasla deset puta. Prosečno vreme potvrde za bitkoin transakcije u februaru je bilo preko dva sata, što je pola sata više od proseka. Naknade za rudarenje su se utrostručile ove godine.

Kao rezltat toga, preduzeća čiji je posao vezan za bitkoin osećaju posledice. Popularni PoS sistem i provajder Bitkoin debitnih kartica Bitpay navodi da iznos koji troše na naknade raste eksponencijalno, pošto se gotovo udvostručio od Božića. Suosnivač i izvršni direktor, Stiven Per i dalje veruje da bitkoin “radi dobro”.

Prilika za altkoine

Dok bitkoin pokušava da reši problem skaliranja, najpopularniji altkoini su imali šta da ponude tržištu. Itirijum, Dash i Monero su skočili u poslednjih nekoliko nedelja i njihova ukupna tržišna vrednost je viša nego ikada.

Robert Đenito, vođa projekta Wall of Coins platforme, navodi da kompanije i korisnici mogu lako da se prebace na altkoine koji najbolje odgovara njihovim potrebama:

“Genitrust-u je bilo potrebno svega 60 radnih sati da omoguće našoj kompaniji da skladište finansijske ‘back-end-e’ (odnosi se na isporuku proizvoda i naplatu, primenjuju se kada prodajete svoj udeo u fondu) u potpunosti Dash-om. Mušterije su uvek u pravu! Bitkoin mora brzo da reaguje.”