Južnokorejski "Hyosung", jedan od najvećih proizvođača ATM aparata u Aziji, sa sedištem u Teksasu, zvanično je integrisao bitkoin u svoje međunarodne ATM modele.

 

Značaj ovog poduhvata

Od 2014. godine Hyosung sarađuje sa vodećim servisima za nabavku bitkoina u okviru industrije kriptovaluta u Južnoj Koreji - jedan takav servis je Tim Drejperov Coinplug. Tokom prethodne tri godine Hyosung je omogućio korisnicima širom Južne Koreje da kupuju i prodaju bitkoin pomoću desetine ATM aparata, koji se nalaze u svakoj većoj radnji ili podzemnim stanicama.

Kroz mobilnu aplikaciju Coinplug, Hyosung je omogućio korisnicima u Južnoj Koreji da jednostavno povuku ili deponuju novac za prodaju ili kupovinu bitkoina i da na taj način povećaju likvidnost bitkoina za sve potrošače u tom regionu.

Kao što je prikazano na slici ispod, napori Coinplug-a i Hyosung-a da transformišu mnoge postojeće bankarse ATM-ove u Južnoj Koreji u ATM-ove koji podržavaju bitkoin doveli su do pojačanog usvajanja bitkoina kao valute.

U narednim nedeljama Hyosung namerava da u potpunosti integriše bitkoin u svoje međunarodne modele ATM-ova koji će biti isporučeni u zemlje koje ga podržavaju, kao što su SAD i većina evropskih zemalja.

Prednosti koje donosi ova implementacija

Od 2016. godine većina vodećih tržišta bitkoina i vlasti u okviru tih zemalja su izvršili veliki pritisak na transakcije bitkoinom i na platforme koje trguju njima. Cilj ovog poteza je implementacija stroge procedure "poznavanja svog potrošača" (KYC), kao i procedure “protiv pranja novca” (AML), čiji bi rezultat bio suzbijanje nezakonitih slučajeva korišćenja bitkoina i drugih kriptovaluta kao što su itirijum i lajtkoin.

Shodno tome, proces verifikacije računa i ažuriranja dnevnih ili mesečnih limita za račune koji trguju bitkoinom je postao veliki izazov. Na većini menjačnica korisnicima je potrebno da potroše nekoliko nedelja kako bi podneli neophodna dokumenta, uključujući ličnu verifikaciju (lična karta ili pasoš), bankovne dokumente, pa čak i obavljanje intervjua licem u lice kako bi nadogradili mesečni limit.

Veliki trgovci i investitori imaju računicu zbog koje im je značajno da ipak prolaze ovako rigorozan postupak provere kako bi napravili naloge za trigovinu. Međutim, za početnike i povremene investitore bitkoin ATM-ovi su znatno jednostavniji i brži za kupovinu i prodaju manjih količina bitkoina.

Trenutno glavni posrednici i menjačnice za bitkoin, kao što su Coinbase i Gemini fokusiraju se na pružanje podrške institucionalnim i maloprodajnim investitorima. Cointelegraph je nedavno objavio da je Coinbase pokrenuo Coinbase Custody, platformu vezanu bitkoinom za institucionalne investitore čiji ulozi u bitkoin ne bi išli ispod 10 milijardi američkih dolara.

Nekoliko kompanija, među kojima su Coins.ph sa Filipina, najveći posrednik za bikoin u Aziji sa skoro 3 miliona aktivnih korisnika, rade na obezbezbeđivanju servisa za regularne korisnike i manje investitore u bitkoin.

Gledajući dugoročno, integracija bitkoina u na stotine hiljada ATM aparata na globalnom nivou bi dodatno ubrzalo prihvatanje bitkoina kao valute.

 

Pripremio: Miodrag Radonjić