“Stara zemlja” Italija je ispred mnogih drugih što se tiče primene blokčejn tehnologije. Jedna od mogućnosti je i rezervacija taksija u Rimu pomoću bitkoina.

Međutim, postoji više zanimljivih ideja u Italiji danas. Neke od najznačajnijih italijanskih finteh ličnosti pričali su za Cointelegraph o svojim projektima vezanim za bitkoin.

Rim: zakon koji dovodi blokčejn u javnu upravu

Nakon konferencije održane u Rimu 17. juna, u organizaciji Blockchain Education Network Italia (BEN Italija), nekoliko članova ovog udruženja rade na predlogu zakona koji bi podstakao usvajanje blokčejna u Italiji, preciznije u regiji Lacio.

U tom slučaju, BEN Italija objašnjava revoluciju do koje je doveo blokčejn i mogućnostima primene u javnoj upravi. Na ovaj način, BEN Italija i David Barilari (premijer regije Lacio) objašnjavaju korist koju distribuirani registar može imati u političkom sistemu.

Prema predlogu zakona blokčejn tehnologija će se koristiti od strane italijanske javne uprave za izvršavanje transakcija u regiji Lacio: između državnih organa i dobavljača, za plate u javnim službama, za potvrdu ugovora i dokumenata, za obavljanje administrativnih provera itd.

Kako bi se to uradilo, BEN Italija će pomoći regiji Lacio da implementira distribuirani registar.

BEN Italiju čine mladi programeri i preduzetnici sa svojim projektima poput QuiBitcoin, Chainside i drugih.

Bari: Univerzitet podržava Bitkoin edukaciju

U južnoj Italiji, Bitkoin fondacija Pulje promoviše master klas za bitkoin i blokčejn, sa posebnim osvrtom na fiskalni i pravni aspekt.

Ovaj događaj će se odigrati u novembru, a prijave se završavaju 21. oktobra.

“Cilj kursa je da se pravni i ekonomski operateri obuče tako da razumeju, pregovaraju, uređuju i obezbeđuju stručne savete o kupovini, proizvodnji i prodaji kriptovaluta”, kaže advokat Đuzepe Grisorio, predsednik Bitkoin fondacije Pulje.

Predavač obezbeđuje sedam predavanja tokom dve nedelje.

UNIBA rektor Antonio Feliće Urikio navodi:

“U ekonomskom sistemu koji se razvija širom sveta, važno je znati novu dinamiku u vezi sa digitalnim valutama. Zbog toga je Univerzitet u Bariju odlučio da podrži Bitkoin fondaciju Pulje koja pruža adekvatni akademski i naučni doprinos ljudima koji se odluče da završe svoj kurs.”

Milan: Blockchain Lab i startapi

BlockchainLab je prvi preduzetnički poduhvat koji je okupio najbolje stručnjake u vezi sa blokčejnom u italijanski centar izuzetnosti posvećen istraživanjima.

Da bi to i postigla, Blockchain Lab obezbeđuje podršku za stalno mapiranje svih najperspektivnijih i inovativnih tehnologija i startapa u sektoru finteha (funansijskih tehnologija).

Takođe, proizvodi istraživanja i detaljne analize blokčejn sveta, koja će omogućavati lakši pristup prototipova i eksperimentalnih proizvoda, kao i učešće u rizičnim investicijama u startapima.

BlockchainLab tim se sastoji od tima preduzetnika i programera koji rade i u svojim kompanijama, kao što su Ethernity Wall, GreenAddress, HelperBit, HolyTransaction i druge.