Nacionalna Vazduhoplovna i Svemirska Administracija (NASA) odobrila je razvoj autonomne svemirske letelice koja bi mogla da donosi odluke koristeći blokčein tehnologiju bez ljudske intervencije, izvestio je Space.com 18. aprila.

Džin Vei Koksis, docent elektrotehničkog i računarskog inženjerstva na Univerzitetu Akron, Ohajo, dobila je od NASA-e 330.000 dolara kao podršku njenom istraživanju. Koksis je rekla da će istraživački program ispitati primenu blokčein tehnologije bazirane na Itirijumu u razvoju sigurnog računarskog sistema koji će se koristiti u dalekom svemiru:

"U ovom projektu Itirijum blokčein tehnologija će se koristiti za razvoj decentralizovane, sigurne i kognitivne mrežne i računarske infrastrukture za istraživanje dalekog svemira... Nadam se da ću razviti tehnologiju koja može da prepozna pretnje u okolini i da ih izbegne, kao i da automatski izvršava brojne zadatke. Čast mi je što je NASA prepoznala moj rad i uzbuđena sam što ću nastaviti da izazivam sposobnosti tehnologije da misli i radi sama."

Sistem će, navodno, koristiti osnovnu tehnologiju "pametnih ugovora" za izgradnju svemirske letelice koja bi mogla da "razmišlja" samostalno, omogućavajući joj da automatski detektuje i blagovremeno izbegne prepreke. Vei Koksis se nada da će takvom tehnologijom svemirske letelice biti u mogućnosti da izvrše više zadataka, pruže više podataka i pruže naučnicima više vremena za analizu informacija, jer više ne bi bili zaokupljeni predviđanjem mogućih pretnji u svemiru.

Univerzitet u Akronu nije otkrio vremenski okvir kada će tehnologija koju je osmislia Vei Koksis biti poslata u svemir. Međutim, Tomas Kakpura, menadžer napredni komunikacijskih programa u NASA-inom istraživačkom centru Glen, rekao je da je ovo prvi put da centar razmatra primenu blokčeina u smislu svemirske komunikacije i navigacije.

U februaru, Qtum, decentralizovana blokčein apliklacija koja je u stanju da pokrene "pametne ugovore", objavila je da je njen "prvi svemirski blokčein nod" lansiran na kineskom satelitu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić