Najveći berzanski operator Nasdaq je podneo zahtev za patent - sistem za skladištenje podataka o vlasništvu imovine zasnovan na tehnologiji blokčeina. Sistem koristi tehnologiju distribuiranog registra (DLT) kako bi zabeležio vlasnika nekog sredstva i koristi digitalne novčanike kako bi omogućio vlasniku pristup njegovim/njenim sredstvima.

U aplikaciji za patente koju je objavila Američki služba za patente i zaštitne znakove (USPTO) od sredine novembra 2017., Nasdaq je detaljno opisao kako se blokčein može koristiti za beleženje informacija o vlasništvu određenog sredstva i kako vlasnik može pristupiti tim sredstvima koristeći digitalni novčanik.

Deo zahteva glasi:

"Informacije o vlasništvu određene imovine (npr. akcije u kompaniji itd.) se čuvaju na blokčeinu, a razne operacije obrade podataka (navedene u nastavku kao "obrada aplikacije") se obavljaju pomoću ovih informacija o vlasništvu."

Dodatne informacije o sistemu zasnovanom na blokčeinu

Na temelju aplikacije, sistem će iskoristiti kriptografsku heš vrednost blokčeina kao efikasnu sigurnosnu funkciju za zaštitu podataka vlasništva nad imovinom. Sposobnost blokčeina da održi anonimnost ili privatnost svojih korisnika je jedna od pozitivnih karakteristika ove tehnologije. Takođe je dodao da će svaki nod sistema imati kopiju informacija sa blokčeina.

Nasdaq-ov neutralan stav prema blokčeinu

I ako je predao zahtev za patent, Nasdaq tvrdi da još uvek nije posvećen tehnologiji. Prilikom podnošenja zahteva, tvrdili su:

"Dok tehnologija distribuiranog registra kao što je blokčein pokazuju veliki potencijal, potrebna su dalja poboljšanja u performansama, efikasnosti i mogućnostima takvih tehnologija."

Ranije, menjačnica je izrazila zabrinutost zbog blokčeina.

U nedavnoj izjavi, šef razvoja proizvoda kompanije Nasdaq Clearing, Gustaf von Boisman tvrdio je da se tehnologija ne može odmah integrisati u postojeće sisteme. U nastavku je izjavio da postoje problemi oko implementacije sistema zasnovanih na blokčeinu u druge finansijske sisteme.


 

Pripremio: Nikola Mosurović