Nasdaq će lansirati dva nova indeksa za praćenje cena kriptovaluta 25. februara, saopštila je ta kompanija 12. februara.

Indeksi - Bitcoin Liquid Index (BLX) i Ethereum Liquid Index (ELX) - će ponuditi ažuriranje cena u realnom vremenu u intervalima od trideset sekundi za klijente koji koriste NASDAQ Global Index Data Service (GIDS).

BLX I ELX predstavljaju proizvod američke blokčein firme Brave New Coin.

“(BLX i ELX) su dizajnirani tako da pružaju u realnom vremenu spot ili referentnu kamatnu stopu za cenu od 1 BTC odnosno 1 ETH, izraženu u USD, i na osnovu najlikvidnijih segmenata njihovih tržišta”, objašnjavaju iz Nasdaq-a:

"Oba indeksa su izračunata koristeći metodologiju koja je nezavisno revidirana prema ključnim IOSCO principima."

Nasdaq je prihvatio sve više praktičnog pristupa proizvodima i uslugama vezanim za kriptovalute, naročito tokom protekle godine.

U septembru, kompanija je počela je sa dodavanjem setova kripto podataka u svoj paket za analitiku tržišta nakon značajne potražnje. Kasnije je nastao bitkoin fjučers koji bi se pojavio u prvoj polovini 2019. godine.

U januaru, izvršni direktor Adena Friedman je objavila da veruje da bi bitkoin mogao postati glavna svetska valuta u budućnosti.

 

Pripremila: Majda Petrović