Glavna kanadska komercijalna banka će koristiti blokčein za pojednostavljivanje procesa koje banke koriste za izdavanje transakcija, saopšteno je u saopštenju za medije 21. oktobra.

U partnerstvu sa firmom CGI za informatičko i poslovno savetovanje i blokčein startapom Skuchain, Narodna banka Kanade (NBC) planira da koristi pametne ugovore kako bi zamenila postojeće procedure zasnovane na e-pošti.

Njeno rešenje se sastoji od kombinacije CGI-ove trgovinske platforme Trade360 i softvera Skuchain-a za stvaranje pametnih ugovora, zasnovanih na blokčein platformi Brackets-a.

Zajedno, to će "poboljšati vreme obrade, smanjiti rizike i pomoći u jačanju odnosa sa kupcima banke", navodi se u saopštenju.

"Ovaj pilot projekat je sjajna prilika za podsticanje blokčein tehnologije kako bi se pojednostavio proces pregovaranja o rezervnim akreditivima i garancijama i učinio ga transparentnijim i sigurnijim", rekao je Patrice Roj, potpredsednik za plaćanja, upravljanje gotovinom i međunarodna rešenja u Nacionalnoj banci Kanade i dodao:

"Ovo će nam omogućiti da ponudimo jednostavno, brzo i efikasno iskustvo našim komercijalnim klijentima koji olakšavaju upravljanje svojim poslovanjem."

Projekat nije prvi koji uključuje NBC ove godine. U aprilu je banka bila jedan od inicijalnih ispitivača JPMorgan-ove Quorum blokčein platforme, koja je usmerena na izdavanje finansijskih instrumenata.

U to vreme, portparol NBC-a opisao je da tehnologija ima "potencijal da dovede do velikih promena u industriji finansijskih usluga."


 

Pripremio: Nikola Tasić