Nacionalna košarkaška asocijacija Sjedinjenih Država (NBA) i njen pridruženi savez - Nacionalna asocijacija košarkaških igrača (NBPA) - su se udružili sa Dapper Labs (kreator CryptoKitties) kako bi kreirali novu kripto kolekcionarsku video igru.

Prema zvaničnom saopštenju na vebsajtu NBPA, predstojeća video igra treba da bude pokrenuta početkom 2020. godine.

Video igra pod nazivom NBA Top Shot će biti konkurentna igra sa izgradnju tima koja se zasniva na kripto kolekcionarstvu. Prema najavi, fanovi će moći da prikupe snimke NBA utakmica koje će zatim moći da iskoriste za stvaranje konkurentog tima za igru ili da ih jednostavno poseduju i trguju kao kolekcionari, na korisniku je da odabere.

Roham Garegazlu, izvršni direktor Dapper Labs-a, pružio je svoju perspektivu o planiranoj ponudi igrice i dodao:

“NBA i njeni igrači su među najpopularnijima u globanoj pop kulturi [...] Kroz NBA Top Shot, košarkaški navijači mogu da se druže sa svojim omiljenim igračima, timovima i međusobno na potpuno nov način. Mi koristimo najnovije u blokčein tehnologiji kako bismo stvorili imovinu i iskustva koja su ograničena i autentična, a da ne spominjemo prenosiv i trajan - u smislu da ništa do sada nije bilo u digitalnoj formi.”

Blokčein i košarka

Brojne košarkaške organizacije su uključene u blokčein tehnologiju. Kao što je ranije objavio Cointelegraph, košarkaški tim Sakramento Kings je odlučio da sarađuje sa kripto kompanijom za instaliranje rudarskih mašina za rudarenje itera (ETH) u Sakramentovom Golden 1 centru. Prihodi od nove inicijative će, kako se izveštava, ići u dobrotvorne svrhe - konkretno program pod nazivom MiningForGood, koji se fokusira na tehnološko obrazovanje i razvoj radne snage.

Pored toga, Cleveland Cavaliers su u partnerstvu sa kripto kompanijom UnitedCoin kao zvaničnim partnerom. Aranžman će, kako se izveštava, omogućiti UnitedCoin-u da prima reklame, kao i da obezbedi finteh put za košarkaški tim.