Hakeri koji su 26. januara ukrali oko 530 miliona dolara vrednih NEM novčića iz najveće japanska kriptovalutne menjačnice Coincheck, počeli su da premeštaju neke od tih novčića na različite adrese, izjavio je potpresednik NEM fondacije Džef Mekdonald.

Kako izveštava Rojters, NEM fondacija je uspela da otkrije da su hakeri počeli da šalju transakcije od po 100 NEM novčića na “nasumice izabrane adrese”, trenutne vrednosti oko 43 dolara.

Tom Robinson, izvršni direktor i suosnivač britanske Elliptic sigurnosne kompanije, je izjavio:

“Kada ljudi pokušavaju da ‘operu’ ovakvu vrstu imovine, ponekad ih prosleđuju na manje transakcije, jer je manje verovatno da će pokrenuti mehanizme za sprečavanje pranja novca.”

Suprotno originalnom izveštaju Rojtersa, čini se da hakeri ne pokušavaju da zarade novac premeštanjem ukradenih novčića na neke od menjačnica. Tako nešto je promoter NEM Evropa, Pol Reiger, potvrdio u imejlu poslatom na sajt Coindesk-a 31. januara:

“Bilo je jedanest transakcija po 100 XEM-a sa jedne od hakerskih adresa na “slučajno izabrane adrese”, ništa nije prodato, niti je bilo pokušaja slanja transakcija na neku od menjačnica.”

Menjačnica Coincheck je 26. januara objavila da je hakovana i da je otprilike 520 miliona NEM novčića ukradeno. Kako stoji u izveštaju Cointelegraph-a, kompanija je obećala da će nadoknaditi sve gubitke korisnicima koji su pogođeni ovim napadom. 

Pripremio: Nenad Ćurčić