Nemačka centralna banka, Dojče Bundesbank, koja je ujedno i najuticajniji član Evropskog sistema centralnih banaka ESCB zbog svoje snage i nekadašnje veličine, najavljuje funkcionalni prototip za poravnanja hartija od vrednosti zasnovan na blokčeinu.

Zajednički predstavljen sa Dojče Borsa-om na tržištu za trgovanje akcijama i drugim hartijama od vrednosti, prototip je prvi rezultat zajedničkog istraživačkog projekta između dve institucije koji se zasniva na konceptualnim studijama i još nije spreman za tržište.

Dizajniran da obezbedi tehničku funkcionalnost za poravnanje hartija od vrednosti za centralno izdate digitalne novčiće i transfer digitalnog novca ili digitalnih hartija od vrednosti. Dve institucije planiraju da dodatno razviju prototip u narednih nekoliko meseci tako da mogu da analiziraju tehničke performanse i prilagodljivost ove aplikacije zasnovane na blokčeinu.   

Tehnologija distribuiranog registra

U izveštaju svetskog ekonomskog foruma pod nazivom “Budućnost finansijske infrastrukture: Ambiciozan pogled na to kako Blokčein može da preoblikuje finansijske usluge”, konstantovano je da se više od 90 centralnih banaka kritički bavi Blokčeinom, odnosno tehnologijom distribuiranog registra. Dalje se navodi da tehnologiju treba da posmatramo kao jednu od mnogih koja će činiti temelje infrastrukture nove generacije finansijskih usluga i koja će brisati postojeće procese i dovesti u pitanje dogme koje su temelj današnjih poslovnih modela.

Nekoliko centralnih banaka, kao i privatne banke, su eksperimentisale sa različitim verzijama sistema zasnovanog na blokčeinu, a očekuje se da će 2017. godina biti godina tehnologije koja pokreće najveću svetsku digitalnu valutu, bitkoin.

Neke od karakteristika prototipa koje su Nemci predstavili uključuje sposobnost da se koristi za plaćanja i transfer hartija od vrednosti nasuprot trenutnom i odloženom plaćanju; i njegova sposobnost da održi prava poverljivosti u konceptu zasnovanom na blokčeinu koji podrazumeva fleksibilan i prilagodljiv okvir.

Prototip, takođe, može da omogući opšte poštovanje postojećih regulatornih zahteva, identifikuje mogućnost pojednostavljenja procesa poravnanja i izveštavanja, implementira koncept zasnovan na blokčeinu iz Hyperledger projekta.

“Sa Blokčein prototipom, Dojč Bundesbanka i Dojč Borsa žele da rade zajedno kako bi saznali da li ova tehnologija može da se koristi za finansijske transakcije i ako može, kako to da postignu. Dojče Bundesbank se nada da će ovaj prototip doprineti boljem praktičnom razumevanju blokčein tehnologije u cilju procene potencijala”, objasnio je Karl-Ludvig Tijeli, član Izvršnog odbora Dojč Bundesbanke.

“Zajedno sa Dojč Bundesbankom smo inovativno i kretivno rešavali potencijalne radikalne tehnološke mogućnosti za finansijski sektor. Mi ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe da iskoristimo potencijal efikasnosti blokčeina i da bolje razumemo i smanjimo rizike koje donosi ova tehnologija.”, dodao je Karsten Kengeter, direktor Dojč Borsa.

Ove dve institucije će nastaviti da rade na poboljšanju prototipa i izradi testa.