Nemačka nema nameru da spašava banke koje propadaju, uključujući Dojče Banku.

Prema Hansu Majklbahu, zakonodavac iz glasačkog bloka kancelarke Angele Merkel, sve je manja mogućnost da Nemačka spase finansijske institucije. Dojče Banka, prvi kandidat za kolaps, suočava se sa kaznom USDJ (US Depeartment of Justice) od 14 milijardi.

Majklbah je rekao za Deutschlandfunk Radio da država ne želi da ponovi greške poput finansijske krize iz 2008. godine, kada su najveće banke na svetu smatrane “previše velikim da bi propale”, te su spašavane novcem poreskih obveznika:

“Ne mogu da zamislim da država ponovi takvu grešku.”

EU je pogodio talas finasijskih poteškoća nakon Bregzita

Od referenduma VB da napusti EU, Evropa se suočila sa mnoštvom signala da su ekonomske poteškoće na vidiku. Dojče Bank je ukazala na to da će evropskim bankama, pogotovo onima u Italiji, trebati 166 milijardi dolara. Evropski zvaničnici veruju da je Bregzit bio kap koja je prelila čašu za EU, čineći da se EU uruši, dok Nemačka ima odgovoran zadatak da spase ekonomski slabije članice unije, a sve jače su indikacije da to neće uraditi.

Ove slabosti predstavljaju poteškoće centralnog bankovnog sistema da se adekvatno izbori sa ekonomskim izazovima.

Kako bitkoin postaje primamljiviji, vlade EU pooštravaju regulative

U periodu slabljenja globalnog finansijskog sistema, bitkoin deluje stabilnije i primamljivije kao investiciona opcija. Međutim, EU autoriteti su svesni toga, pa su zbog toga uveli nove regulative protiv anonimne trgovine bitkoinima.