Bitkoin (BTC) trgovca su napali pljačkaši prerušeni u policajce dok je bio u svojoj kući u Holandiji, navodi lokalna novinska agenciji De Telegraaf 23. februara.

38-godišnji Tjerd H. navodno je bio žrtva nasilnog napada u svojoj kući u Drouwenerveenu 10. februara, kada mu je grupa kriminalaca koji su nosili maske i pancirne prsluke u policijskim uniformama pretila vatrenim oružjem.

Dok motiv napada nije jasno utvrđen, De Telegraaf je sproveo sopstvenu istragu otkrivajući da je H. trgovao kriptovalutama. De Telegraaf u izveštaju navodi da su izvori iz policije potvrdili tu verziju.

Kradljivci kriptovalute postali su ne samo pretnja na mreži, već su vlasnici bitkoina napadnuti licem u lice od strane kriminalaca i prisiljeni da deponuju različite količine digitalne valute na anonimne novčanike.

U januaru 2018. godine u poznatoj turističkoj destinaciji Phuket na Tajlandu, dogodila se krađa bitkoina. Ruski biznismen je navodno bio talac sve dok se nije ulogovao na svoj računar i prebacio oko 100.000 dolara u BTC-u njegovim napadačima.

I prošle godine, Odeljenje za kriminalističke istrage (GID) u Gudžaratu, Indija, istražilo je navodnu otmicu i iznudu 200 BTC-a od biznismena Sajleš Bata od strane policije. Bata je tvrdio da ga je 9. februara 2018. godine, oficir Centralnog biroa za istrage (CBI) Sunil Nair prvi put pretukao, uz pomoć drugih policajaca, u sobi u CBI dok nije platio otkup od oko 770.000 dolara, ne navodeći u kojoj valuti.

 

Pripremio: Nikola Mosurović