Očekuje se da će zemljišni registar Holandije testirati blokčein tehnologiju za podatke o nacionalnim nepokretnostima, prenosi lokalna tehnološka platforma Computable u četvrtak, 31. maja.

Koen Huisted, menadžer u zemljišnom registru, rekao je da institucija želi da razume šta "relativno nova" tehnologija znači za imovinsku sferu i očekuje da će blokčein rešenje biti integrisano u sistem “u roku od jedne do tri godine”.

Zemljišni registar je zadužen za nadgledanje vlasništva, hipotekarnih prava i svih podataka treće strane koji se odnose na nacionalno tržište nekretnina i, navodno, pokušava da istražuje tehničke, pravne i upravljačke aspekte blokčeina kao deo svojih napora za stvaranje "više fleksibilne i agilne" organizacije.

Huisted je otkrio da registar takođe eksperimentiše sa veštačkom inteligencijom (AI) za prediktivne sisteme podataka.

Blokčein je nedavno došao u prvi plan u holandskom kontekstu, sa glavnom nacionalnom agendom za istraživanje blokčeina koju je naručilo holandsko Ministarstvo za ekonomske odnose i klimatsku politiku koja je pokrenuta ranije ovog meseca. Vladino ministarstvo je stvorilo specijalizovanu jedinicu koja će istraživati budućnost blokčeina u Holandiji u pogledu pravnih pitanja, ekonomskog uticaja i etike.

Holandija je, takođe, bila jedna od 22 članice EU koje su nedavno potpisale deklaraciju o stvaranju evropskog blokčein partnerstva, čiji je cilj saradnja na implementaciji blokčein aplikacija “širom jedinstvenog digitalnog tržišta”.

Evropska komisija u februaru ove godine pokrenula je još jednu važnu inicijativu, EU blokčein opservatorijum i forum, sa ambicijom da stvori "jedan od najsveobuhvatnijih repozitorijuma blokčein iskustva i ekspertize".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić